‘Make No Little Plans’

‘Make No Little Plans’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-05-2010

Van 20 t/m 29 mei is het project ‘Make No Little Plans’, een 25 meter hoog bouwwerk van Monadnock architecten, het boegbeeld van het 25e Festival a/d Werf. Het vormt de centrale spil van het jaarlijks terugkerende theaterfestival en torent met een prikkelende boodschap hoog boven het festivalhart op de Neude uit.

Monadnock laat het bouwwerk op twee niveaus opereren: dat van het plein en dat van de stad. Door de vorm en de afmeting van het bouwwerk en de tekst die erop is aangebracht stijgt het boven de schaal van het festivalterrein uit. De boodschap ‘Make No Little Plans’* richt zich op de bezoekers van de Neude, doet een beroep op de stad en werpt een blik in de toekomst van het jubilerende Festival a/d Werf.

Zowel op het niveau van het plein als op het niveau van de stad lokt het bouwwerk interactie uit met het publiek. Op het festivalterrein biedt het onderdak aan horecavoorzieningen en theaterkassa’s. Daar boven verrijst een tribune, hoog boven de Neude, waar het publiek getrakteerd wordt op een grandioos uitzicht. Tegelijkertijd wordt het de vertegenwoordiger van de tekst die boven haar uit torent. De tribune vormt het podium of spreekgestoelte voor de boodschap die het gebouw uitdraagt.

De enorme tekst en een hoogte van 25 meter maken duidelijk dat het bouwwerk zich niet alleen op het festival zelf richt. Het verwerft zich een plek op het stedelijk toneel. Bezoekers, bewoners en bestuurders van Utrecht en daarbuiten, worden uitgedaagd zich tot de betekenis ervan te verhouden. Het gebouw, imposant in fysieke- en inhoudelijke omvang, zal na tien dagen weer verdwijnen. Maar de echo van de boodschap die het uitdraagt zal ook daarna nog doorklinken.

*De tekst ‘Make No Little Plans’ is een fragment van een uitspraak die wordt toegeschreven aan Daniël Burnham (1846-1912). Deze architect en stedenbouwkundige maakte deel uit van de Chicago School. De volledige tekst is te lezen op de zijkanten van de tribune en luidt: ‘Make no little plans. They have no magic to stir men’s blood and probably themselves will not be realized. Make big plans; aim high in hope and work, remembering that a noble, logical diagram once recorded will never die, but long after we are gone will be a living thing, asserting itself with ever-growing insistency. Remember that our sons and grandsons are going to do things that would stagger us. Let your watchword be order and your beacon beauty. Think big.’

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.