‘Station Arnhem goedkoper door crisis’

‘Station Arnhem goedkoper door crisis’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-12-2008

De kredietcrisis en de gevolgen daarvan voor de bouwsector bieden kansen voor de nieuwbouw van het Arnhemse station. Het kan de aanbesteding van het gebouw een stuk gemakkelijker en goedkoper maken. Die conclusie trekt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) aan de hand van prognoses voor de bouwsector.

Het aantal opdrachten in de utiliteitsbouw – de divisie waarin het station valt – loopt de komende twee jaar met 20 procent terug. Volgens EIB-onderzoeker Hans Schellevis is de situatie rond de aanbesteding van het Arnhemse station een heel andere dan een jaar geleden. “De stijging van materiaalkosten is tot stand gebracht, de olieprijs is gehalveerd”, zegt hij in dagblad De Gelderlander.

Meer interesse
Bovendien zullen aannemers door de situatie op de markt hongeriger zijn om nieuwe klussen aan te nemen. “Mede doordat het station in fases is opgeknipt, zullen meer bouwers interesse tonen en zullen ze bereid zijn goed te calculeren”, verwacht Schellevis.

Ook het Bureau Documentatie Bouwwezen (BDB) constateert een veranderende markt in de bouwsector. Het BDB voorspelde al geruime tijd geleden dat de prijzen die aannemers rekenen steeds meer in de buurt komen van de budgetten.

Wachten voordelig
Vorige week werd duidelijk dat er nog altijd niet voldoende geld is om het Arnhemse station te bouwen. Dat geld moet er komend jaar wel komen. Haast is niet nodig, zegt het EIB. “Wachten maakt het project goedkoper”, verwacht Schellevis.

De direct betrokkenen zijn daarvan overigens (nog) niet overtuigd. Verantwoordelijk wethouder Willem Hoeffnagel speelt de vraag door naar ProRail-projectmanager Han Berends. Hij blijft voorzichtig: “Dat weten we pas zeker als we een aannemer hebben.”

Bron: De Gelderlander

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.