‘Verbindend ornament’ winnaar ideeënprijsvraag

‘Verbindend ornament’ winnaar ideeënprijsvraag

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-05-2010

Onlangs zijn de winnaars bekend gemaakt van de Ideeënprijsvraag voor een luchtbrug tussen de gebouwen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Rogier Groeneveld van bureau Mens als Maat, heeft de 1e prijs gewonnen met zijn ontwerp ‘Verbindend ornament’: een luchtbrug waarmee hij de gebouwen niet alleen fysiek, maar ook architectonisch met elkaar verbindt. Met een lange, horizontale lijst met decoratief en repetitief patroon wordt aangesloten op het architectonisch idioom van beide gebouwen. Ook met de vraag van het ziekenhuis om rekening te houden met de in het ziekenhuis centraal staande filosofie van angstreductie is in dit ontwerp rekening gehouden: een borstwering moet de patiënten een veilig gevoel geven.

1e prijs – Verbindend ornament – Rogier Groeneveld (1972) – Mens als Maat, Amsterdam
Juryoordeel: “Deze brug is een absolute eyecatcher, die zich op effectieve en spectaculaire manier bedient van zware symboliek. Architectonische symboliek vanwege het gedecoreerde modernisme, maatschappelijk vanwege de associaties met Oriëntaalse motieven. In één zucht zijn alle bouwkundige ingrediënten eigenzinnig aan elkaar geknoopt en ontstaat een slimme verbinding, zowel visueel als thematisch.”

2e prijs – Walk of frame – Sacha Buck (1982), Laura van Dullemen (1982), Alex van Buren (1976) en Yaron Loman (1978) – De Organisatie, Rotterdam
Juryoordeel: “[…] een hele goede combinatie van kunst en architectuur. Door de koppeling op twee niveaus levert de brug in een frivool statement antwoord op twee vragen: verblijfsfuncties en eyecatcher. Het ontwerp levert ’s nachts een mooi beeld op in het uitgaanscentrum waar Het Oogziekenhuis middenin ligt, en is ook daarom meer dan alleen een brug.”

3e prijs – Een verbinding met visie – Meindert Spijksma (1980) en Sicco de Haas (1977) – StudiOzo, Voorschoten
Juryoordeel: “[..] Een zeer krachtige ingreep, geen brug meer, maar een gebouw. De recente opbouw is meegenomen in het ontwerp, zonder dat een kostbare ingreep nodig is om hem te verwijderen, waardoor Het Oogziekenhuis zelf beter in verhouding is. Door de verbinding aan de voorzijde te leggen, ontstaat bovendien een relatie met de straat en de omgeving. De afbeeldingen op de lamellen in het interieur bieden aanknopingspunten voor een interessante uitwerking van het interieur.”

Eervolle vermeldingen:

2468 – Zichtbaar Licht – Michel van den Bogaard (1979), Evert Pronk (1972), Reinier Gernard (1980) en Jasper Pronk (1976)
Bint Architecten, Den Haag

Kijkdoos – Patrick Meijers (1971) en Jelle Homburg (1980) – Cimka, Rotterdam

Voor deze prijsvraag hebben 187 ontwerpers zich aangemeld, waarna uiteindelijk 64 ontwerpen werden ingezonden. De jury heeft hieruit vijf inzendingen genomineerd die een inspirerend en realiseerbaar voorstel hebben gedaan voor een luchtbrug. Op basis van de architectonische kwaliteit, creativiteit en inventiviteit, en het realiteitsgehalte heeft de jury uiteindelijk drie winnaars gekozen. Aan de prijzen zijn geldbedragen verbonden van respectievelijk E 6000,-. E 4000,- en E 2000,-.

Achtergrond prijsvraag
De gebouwen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Koninklijke Visio staan beide aan de Schiedamse Vest in Rotterdam, maar worden gescheiden door de Blekerstraat. Vanwege de toenemende samenwerking tussen beide organisaties hebben zij het voornemen om een luchtbrug tussen hun beide gebouwen te laten ontwerpen en uit te voeren. Vanuit de bedrijfsfilosofie en de ervaringen die het ziekenhuis heeft opgedaan bij de renovatie gaat de voorkeur van beide partijen uit naar een bijzondere aanpak. Mede omdat de luchtbrug een relatief kleine, hoewel gecompliceerde, opgave is, was het idee om jonge ontwerpers een kans te geven hun talent en creativiteit in te zetten voor deze ontwerpvraag. Om die reden hebben Het Oogziekenhuis en Koninklijke Visio een prijsvraag uitgeschreven onder jonge architecten met als eerste doel ideeën te genereren. Uitvoering kan nog niet worden gegarandeerd.

Het Oogziekenhuis en Koninklijke Visio hebben Architectuur Lokaal gevraagd om ondersteuning bij de inrichting van het wedstrijdproces en de uitvoering van de prijsvraag. Architectuur Lokaal is het kenniscentrum voor opdrachtgeverschap in Nederland en beheert het Steunpunt Architectuuropdrachten & Ontwerpwedstrijden. Zie www.arch-lokaal.nl en www.ontwerpwedstrijden.nl.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.