Eenjarige subsidie voor twee architectuurcentra

Nieuws

Eenjarige subsidie voor twee architectuurcentra

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-12-2021

Een groot aantal instellingen diende bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een aanvraag in voor subsidiëring van hun activiteitenprogramma 2022. Helaas heeft het SCI niet alle positief beoordeelde aanvragen kunnen honoreren. Dit heeft te maken met het beschikbare budget van 1,5 miljoen euro in relatie tot de aanvragen die gezamenlijk opliepen tot 3,4 miljoen euro. Opvallend was dat veel instellingen het maximale bedrag van € 100.000 aanvragen om de fair practice code te implementeren.

De adviescommissie onder voorzitterschap van Nathanja van Dijk, heeft geadviseerd over 42 ingediende programma’s. Afkomstig van instellingen op het gebied van vormgeving, architectuur en digitale cultuur.

Aanvragen zijn op vier criteria beoordeeld:

  1. de artistieke en maatschappelijke waarde van het activiteitenprogramma;
  2. de relevantie van de gekozen thematiek voor het vakgebied;
  3. de mate van een divers publieksbereik;
  4. de consistentie in doel en opzet van de aanvraag.

Uiteindelijk zijn er 19 instellingen binnen de creatieve industrie geselecteerd voor een 1-jarige subsidie. Hieronder twee architectuurcentra: Amsterdam en Nijmegen.

Architectuurcentrum Amsterdam

Stichting Architectuurcentrum Amsterdam is een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Van daaruit belicht en verkent Arcam actuele stedelijke opgaven en ambities. Verder kijkt het centrum naar de rol die de ontwerpers, beleidsmakers, bouwers en bewoners (kunnen) spelen bij het vormgeven van hun stad.

Voor 2022 staan in de maanden januari en februari in elk geval vijf zogenaamde Winterlezingen op het programma. Hier kunnen deelnemers hun kennis over actuele bouwprojecten binnen de Amsterdamse architectuur aanscherpen. Met vijf lezingen op vijf donderdagen met vijf thema’s en projecten staat de ontwikkeling van de Sluisbuurt centraal.

Meer over het programma van 2022 is te vinden op de website.

Architectuurcentrum Nijmegen

Met het jaarprogramma van 2022 wil het architectuurcentrum Nijmegen haar stad als open en toegankelijke woonstad op de agenda zetten. Daarbij wil het centrum stedenbouwkundige principes voor het ontwerp van uitnodigende, vrije ontmoetingsplaatsen onderzoeken en stimuleren. Maar ook bewoners inspireren om meer eigen initiatief te nemen bij hun woonbehoefte en de inrichting van de stad. Tot slot heeft het centrum zich als doel gesteld om ontwerpers, beleidsmakers, politici en inwoners uit de regio samen te brengen en hun visie op en ervaring met inclusieve buurten en wijken uit te laten wisselen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.