10 jaar Borneo Architectuur Centrum

Actualiteiten, Nieuws

10 jaar Borneo Architectuur Centrum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-11-2023

Tien jaar geleden werd het Borneo Architectuur Centrum opgericht als ontmoetingsplek voor buurtbewoners van het Oostelijk Havengebied. Maar ook voor architectuurliefhebbers, toeristen, werkenden en studenten, scholieren en andere geïnteresseerden. Deze tiende verjaardag wordt gevierd met een mooi lustrumprogramma op vrijdag 24 en zaterdag 25 november. De organisatie blikt terug op de vele lezingen, tentoonstellingen en evenementen die zijn georganiseerd en we presenteert tevens de vernieuwde tentoonstelling over de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied.

De manier waarop het oude havengebied is omgebouwd tot een woonwijk, met behoud van de havenbassins en gebouwen en kenmerkende elementen uit de geschiedenis als haven, spreekt velen aan. BAC: “Daarom wilden wij een plek maken waar we informatie en kennis over de geschiedenis en de architectuur en stedenbouw kunnen delen met een brede doelgroep. We zijn er niet alleen voor architecten maar juist ook voor buurtbewoners van alle leeftijden.”

Programma

Vrijdag 24 november
Vanaf 17.00 uur, feestelijke opening van de nieuwe tentoonstellingen door Ton Schaap, buurtbewoner en stedenbouwkundig ontwerper die vanaf het begin betrokken is geweest bij de ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied

Zaterdag 25 november
BAC open van 10.00 – 16.00 uur met een leuk programma voor jong en oud. Educatieve en grappige speurtocht voor het hele gezin (vanaf 6 jaar) met mooie prijzen.
Om 14.00 uur: rondleidingen door de ontwerpers van de verschillende eilanden: Jo Coenen (KNSM), Sjoerd Soeters (Java-eiland) en Adriaan Geuze (Borneo-Sporenburg).
De rondleidingen starten in BAC, aanmelden is niet nodig.

Tentoonstellingen

Op de begane grond hebben is een tijdelijke tentoonstelling ingericht die laat zien wat de afgelopen 10 jaar aan activiteiten is georganiseerd. Een film laat alle hoogtepunten van het bestaan zien: de verschillende exposanten (diverse kunstenaars en fotografen), lezingen, filmavonden, borrels, Dag van de Architectuur, enzovoorts. De speciale lustrumwand toont we een overzicht van deze kunstenaars en fotografen: hoe vergaat het hen nu?

Tevens zijn schaalmodellen te zien van enkele beroemde huizen uit de Scheepstimmermanstraat, gemaakt door studenten van de TU Eindhoven. Door de zijdelingse opstelling is goed te zien hoe de huizen er van binnenuit zien. Leuk om hierna de Scheepstimmermanstraat zelf in te lopen om de huizen in het echt te bewonderen.

Postmoderne Stedenbouw in het Oostelijk Havengebied

Ter ere van het 10 jarig bestaan is tevens de permanente tentoonstelling vernieuwd. De ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied startte ruim 30 jaar geleden en inmiddels is zichtbaar hoe de ideeën die toen zijn ingezet latere bouwactiviteiten langs de IJ-oever en andere locaties hebben beïnvloed. Eind jaren tachtig is hier voor het eerst een nieuwe wijk gebouwd met een dichtheid die vergelijkbaar is met die van de historische stad. Het was het resultaat van een radicale verandering in de stedenbouw die volgde op protesten van de bevolking tegen afbraak en cityvorming. Postmoderne architecten kregen hier de kans nieuwe ideeën over stadsontwikkeling in de praktijk te brengen. Voor het eerst werden plekken voor woonboten in de plannen opgenomen, kavels gereserveerd voor zelfbouw en grondgebonden woningen in hoge dichtheid gerealiseerd.

Door voor elk eiland een andere stedenbouwkundig ontwerper te kiezen, kan het Oostelijk Havengebied nu worden gelezen als een staalkaart van stedenbouwkundige concepten. Het Oostelijk Havengebied trekt veel bezoekers uit binnen- en buitenland, daarom hebben we de tentoonstelling nu tweetalig gemaakt. Zo kan iedereen kennis nemen van de ideeën achter deze unieke wijk en haar betekenis voor de recente geschiedenis van de stadsontwikkeling.

De tentoonstellingen zijn te bezoeken tijdens de openingstijden van het BAC.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.