1:1 Stijlkamers

1:1 Stijlkamers

Exposities, Nieuws
Door: Petra Starink | 27-02-2015

Tot en met 6 april is in het Nieuwe Instituut in Rotterdam de tentoonstelling 1:1 Stijlkamers te zien. De Griekse architect en kunstenaar Andreas Angelidakis heeft een installatie gemaakt met stijlkamers uit de collectie van het Amsterdams Museum. Sinds de jaren zeventig zijn de stijlkamers niet meer te zien geweest voor het museumpubliek.

Veranderende betekenis van ruimte

Een stijlkamer is een kamer die volgens een bepaalde stijl is ingericht. Deze kamers werden eind 19de eeuw populair als museale presentatievorm. Meubels, wandbekleding en kunstwerken moesten samen een ‘stijlzuiver’ beeld geven van de 18e eeuw. De stijlkamer was een educatief middel om een ideaal (nationaal) verleden op te roepen. Halverwege de vorige eeuw maakte de stijlkamer plaats voor de witte muur. Moderne kunst verdiende een neutrale tentoonstellingswand en geen historische wand. De stijlkamers verdwenen naar het depot.

Restauratoren live aan het werk

De installatie bestaat uit vijf ruimtes. Soms wordt alleen een fragment uitgelicht of de constructie gebruikt. Architect Andreas Angelidakis vertelt onderzoekend en associërend een verhaal over de veranderende betekenis van ruimte in de geschiedenis van het tentoonstellen.

Belangrijkste onderdeel van de tentoonstelling 1:1 Stijlkamers is de Empire kamer. Deze 19e-eeuwse stijlkamer zal in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam Museum in de tentoonstelling worden gereconstrueerd. Op vaste momenten in de week kan het publiek de restauratoren live aan het werk zien.

Serie lezingen en debatten

De tentoonstelling 1:1 Stijlkamers vormt voor Het Nieuwe Instituut een aanleiding om in een serie lezingen en debatten het denken over de toekomst van museale presentatiemodellen verder te brengen. De tentoonstelling is tot 6 april te zien in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam.

Foto: Amsterdam Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.