129 houten nieuwbouwappartementen

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

129 houten nieuwbouwappartementen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-04-2023

Voor de Koelmanlaan in Alkmaar ontwierp Finch Buildings een gebouwencomplex van 129 appartementen. Deze woningen en gemeenschappelijke voorzieningen worden opgebouwd vanuit 260 modules over 5 bouwlagen. Tussen de twee bouwblokken wordt een gemeenschappelijke binnentuin gerealiseerd.

In het voorlopig grootste gebouw van Finch Buildings (12.000 m2 BVO) worden drie verschillende woningtypes gerealiseerd: studio’s van 31 m2 (GO), driekamerappartementen van 61 m2 (GO) en vierkamerappartementen van 81 m2 (GO). In de binnentuin komt een ‘kas’. Samen met toekomstige bewoners wordt deze tuin ingericht. Ook wordt de binnentuin een plek waar de bewoners samen activiteiten kunnen ontwikkelen.

Duurzaam

Het complex van Woonwaard wordt aangesloten op het warmtenet van HVC en wordt daarmee gasloos. Ook komen er zonnepanelen om te voorzien in (een deel) van de behoefte aan elektrische energie.

Verder is gebruik gemaakt van massief hout (cross-laminated-timber, ofwel CLT) dat is verwerkt in kant-en-klare modules. In totaal bestaat het project uit 260 modules en wordt daarmee het grootste houten modulaire woongebouw van Nederland.

Het massief vurenhout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en geldt als een milieuvriendelijk alternatief voor beton. Door toepassing van CLT in plaats van beton wordt in dit project circa 4.800 ton CO2 bespaard. Bovendien slaat hout natuurlijk CO2 op; in dit gebouw ongeveer 1.800 ton.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.