13.000 keramische tegels voor woontoren

13.000 keramische tegels voor woontoren

Nieuws
Door: Petra Starink | 20-01-2015

De gevels van woontoren De Verkenner in Utrecht worden bekleed met 13.000 keramische tegels. De woontoren is ontworpen door Mei architects and planners. Op de tegels staan dichtregels, ontworpen door kunstenaar Milou van Ham en dichter Tsead Bruinja. De tegels worden geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum.

In 2012 kreeg Mei architects and planners de opdracht van woningcorporatie Mitros om een woontoren voor ongeveer 100 woningen te ontwerpen aan het 5 Mei plein in Utrecht. Omdat Kanaleneiland een van de Vogelaarwijken was is er een groot transformatieprogramma opgezet om de wijk op te fleuren. Het woongebouw van 50 meter hoog is goed zichtbaar vanaf de A2 en fungeert als entreegebouw voor Kanaleneiland. In de woontoren komen ongeveer 100 woningen. De oplevering van de toren is gepland voor het eerste kwartaal van 2016.

Kunsttoepassingen in gebouwen

Mei architects and planners maakt zich als architectenbureau sterk voor kunsttoepassingen in gebouwen. Voor dit project met de keramische tegels heeft Mei zelf opdracht gegeven. De combinatie van architectuur en tekst leidt tot onverwachte ervaringen. Door de betekenis van de tekst te verbinden met herkenbare zaken in de buurt wordt het gebouw eigen gemaakt.

13.000 tegels in betonnen gevelelementen

De gevel van de woontoren De Verkenner wordt bekleed met betonnen elementen waarin tegels zijn opgenomen. In totaal worden er 13.000 tegels geproduceerd. De keramische tegels van 150 x 400 mm worden verticaal geplaatst en in de betonnen gevelelementen meegegoten. De teksten zullen over de hele gevel, ook aan de onderzijde van de balkons en het overstek leesbaar zijn. De panelen zijn donkerbruin en de tegels zijn aardeoranje. Koninklijke Tichelaar in Makkum heeft de tegels in productie genomen.

Historie Rozeneiland

Milou van Ham heeft samen met dichter Tsead Bruinja de zestien tegelregels geschreven. De tekst is ritmisch te lezen als een lied met een couplet en refrein. In de teksten staan familie-, buren en vriendenrelaties centraal. De titel en frase ‘Rozen en beton’ verwijst naar Rozeneiland, een van de vroegere namen van Kanaleneiland. Bij dit kunstwerk staat elk van de tegelteksten op zichzelf. Gezamenlijk vormen ze een taalkunstwerk.

Beeld: Mei architects and planners

Meer informatie van Mei architecten and planners over de Verkenner

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.