14 maart – Afbraak van de Architectuur

Evenementen, Lezingen, Nieuws

14 maart – Afbraak van de Architectuur

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-03-2022

Arna Mačkić en Herman Hertzberger, prominente architecten uit verschillende generaties, constateren een naderende ramp: de architect met een maatschappelijk doel sterft uit. Hoe kan het dat we in een tijd zijn beland waarin er geen kansen zijn voor architecten die juist iets bij willen dragen aan het publieke domein? Op 14 maart zal dit onderwerp in de grote zaal van De Balie tijdens een debat worden behandeld.

Beginnende architecten willen wel sociale projecten opzetten, maar zodra ze het werkveld betreden treedt het spel van vraag en aanbod in werking. Ook stimulering op de opleidingen ontbreekt: jonge architecten leren niet meer over idealen en verantwoordelijkheden. Wat kan de huidige generatie architecten, architectenopleidingen en beleidsmakers leren van de vorige generatie, die wél ruimte om te bouwen kreeg en werd gestimuleerd maatschappelijke visie te hebben?

Arna Mačkić en Herman Hertzberger

Arna Mačkić schetst in programma ‘Afbraak van de architectuur’ het probleem. Tevens laat zij het publiek aan de hand van haar eigen werk zien wat de rol van de architect en architectuur in de samenleving zou moeten zijn. Herman Hertzberger, een van Nederlands grootste architecten, gaat met haar in gesprek: wat zijn de lessen die dit zwaargewicht heeft voor de huidige generatie? Kunnen we voorkomen dat de architect met maatschappelijke visie voorgoed verdwijnt?

Aan de hand van voorbeelden wordt het probleem geschetst, maar wordt er ook naar een toekomstperspectief gezocht. Wat denken voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect Riek Bakker en directeur van Arcam Indira van ‘t Klooster van de ideeën?

Via deze link zijn tickets te bestellen voor het debat op 14 maart van 20.00 – 21.30 uur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.