2008 niet voor iedereen goed bouwjaar

2008 niet voor iedereen goed bouwjaar

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-09-2008

Het beeld van de bouwproductie voor 2008 is minder positief dan eerdere verwachtingen, maar de ontwikkelingen op termijn zijn minder dramatisch dan soms wordt verondersteld. Dat blijkt uit de nieuwe verwachtingen voor de ontwikkeling van de nieuwbouwproductie in Nederland die Buildsight b.v. heeft gepresenteerd.

In 2008 draait de bouw op volle toeren. De omzet van het bouwbedrijf is alleen nog maar gestegen en de werkvoorraad ligt nog altijd op een hoog niveau. Dit is niet alleen te danken aan de goede weersomstandigheden aan het begin van het jaar. De gestegen omzet wordt vooral ondersteund door de oplopende bouwkosten.

Personeelstekort
De grote werkvoorraad mag ook niet los worden gezien van de personeelstekorten waar veel bouwbedrijven mee kampen. De werkelijke stijging van het bouwvolume (in kubieke meters) voldoet daarom niet helemaal aan de verwachtingen die men er in het begin van het jaar van had. Dit geldt vooral voor de woningnieuwbouw. Daar wordt het bouwvolume ook nog beperkt door een verschuiving naar meer appartementen (die kleiner zijn dan grondgebonden woningen).

Op termijn wordt de woningnieuwbouw ook bedreigd door de ongunstige ontwikkelingen op de woningmarkt. De vraag blijft op deze markt zal wel in stand blijven, maar de betaalbaarheid loopt terug door de stijgende hypotheekrente. Dit zorgt een zwakke ontwikkeling van de woningprijzen en terughoudendheid bij de woningbouwers.

Bedrijventerreinen
Het beeld van de ontwikkelingen in de utiliteitsbouw zijn dit jaar gunstig te noemen. Het gaat goed met de uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen en het bedrijfsleven is dit jaar nog altijd bereid om meer te investeren. Dit wordt verder ondersteund door de goede ontwikkelingen in de budgetsector (onderwijs en zorg). Door de kredietcrisis en de matige economische vooruitzichten, blijkt de ontwikkeling van nieuwe kantoren op dit moment echter al te risicovol. Het herstel van de kantorenbouw zet dus niet door in 2008.

Onder druk
Op de langere termijn zal de bouwproductie van nieuwe bedrijfsgebouwen hierdoor niet verder meer groeien. Dat geldt ook voor onderwijsgebouwen en gebouwen voor de zorg. Omdat de koopwoningmarkt verder onder druk komt te staan de en de groei van de nieuwbouw voor de huursector steeds minder krachtig wordt zal de woningproductie in 2009 en 2010 een terugval beleven richting de 70.000 woningen. Een verdere daling lijkt onwaarschijnlijk door de hoge (kwalitatieve) woningbehoefte die in Nederland blijft bestaan.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.