22 – 26 mei: Iconic Houses in Tsjechië

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

22 – 26 mei: Iconic Houses in Tsjechië

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-02-2023

Het zevende internationale congres van Iconic Houses vindt plaats in Tsjechië. Van 22 t/m 26 mei 2023 kunnen liefhebbers van moderne architectuur deelnemen aan een reisprogramma waarbij zij verschillende klassiekers bezoeken.

ICONIC HOUSES is een internationaal non-profitnetwerk dat architectonisch belangrijke huizen verbindt met kunstenaarswoningen en studio’s uit de 20e eeuw die als huismuseum voor het publiek toegankelijk zijn. Het platform richt zich tevens op belangenbehartiging, behoud, huismuseumbeheer en samenwerking.

Een van de activiteiten van de vereniging is het organisatie van een internationaal congres. De zevende editie vindt plaats van 22 t/m 26 mei in Tsjechië. In dit land telt het Iconic Houses Network elf prachtige moderne huismuseumleden.

Programma

Adolf Loos was een belangrijke Europese pionier van moderne architectuur. Het hoogtepunt van zijn werk – Villa Müller in Praag – is tevens het middelpunt van het programma in Praag. Dit wordt gevolgd door een dagtocht naar Pilsen om meer recent ontdekte en gerestaureerde Loos-interieurs te bezoeken.

Villa Tugendhat in Brno is ontworpen door de Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe en staat sinds 2001 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dit gebouw is het stralende middelpunt van het Brno-programma.

Daarnaast worden ook de huizen en ateliers van belangrijke Tsjechische kunstenaars bezocht. Bijvoorbeeld František Bílek en Otto Rothmayer. Verder is een bezoek gepland aan Villa Winternitz, die naar het concept van Adolf Loos is gerealiseerd door zijn leerling en medewerker Karel Lhota en die voor een overnachting te huur is.

Een totaal overzicht van de huizen die worden bezocht is te vinden via deze link.

Lezingen

Dompel jezelf onder met twee keynote-toespraken van de toonaangevende expert op het gebied van Tsjechische architectuur, professor Vladimír Šlapeta en Adolf Loos-specialist professor Burkhardt Rukschcio en 16 korte presentaties over een verscheidenheid aan huismusea, meesterwerken en verborgen juweeltjes. De lezingen geven een goed inzicht in de 20e-eeuwse ontwikkeling van het Tsjechisch huis en de evolutie van traditionele lokale architectuur naar het modernisme van de internationale stijl.

Van zaterdag 27 tot dinsdag 30 mei vindt er een soort ‘na-conferentie’ plaats waarin bezoeken worden gebracht aan bouwwerken in Wenen en Ljubljana. Deze zijn uitsluitend toegankelijk voor leden en donateurs van Iconic Houses.

Meer informatie en aanmelden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.