22 februari: lezing ‘de slimste wijk ter wereld’

Actualiteiten, Lezingen, Nieuws

22 februari: lezing ‘de slimste wijk ter wereld’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-02-2023

In het kader van de ABC-expositie ‘Netwerken: zichtbaar & onzichtbaar’ geeft Misja van Veen op woensdagavond 22 februari een lezing over ‘de slimste wijk ter wereld’. De titel doelt op Brainport Smart District (BSD) van UNStudio. Dit is een uniek, duurzaam woonconcept dat experimenteren en learning by doing omarmt.

Architect Misja van Veen is Associate Project Director bij UNStudio. Hij heeft uitgebreide ervaring met verschillende stedenbouwkundige projecten waaronder het Brainport Smart District project in Helmond.

BSD

Brainport Smart District (BSD) richt zich op de zogenoemde ‘early adapters’. Bewoners delen bijvoorbeeld de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals centrale energieopwekking en landbouw, en bedrijven richten zich primair op innovatief onderzoek. De actieve stedelijke omgeving en het landschap genereren een lokale economie die specifiek ‘Made in BSD’ is.

Essentieel bij BSD is communicatie en het delen van gegevens en informatie die de efficiëntie van landschappen, gebouwen en openbare ruimtes vergroten. Bij Brainport Smart District is dus geen sprake van een vooraf bepaald vast plan dat eerst wordt ontworpen en daarna wordt gebouwd: het is een adaptieve stedelijke ambitie, waarbij ontwerp en constructie hand in hand gaan met stapsgewijze ontwikkeling, begeleid door de gebruikers.

Slimste wijk

In Helmond wordt gestart met een pilotproject ‘de slimste wijk ter wereld’ van 100 huizen, waarin monitoring centraal staat. Vervolgens is het plan in ca. 10 jaar tijd 1.500 nieuwe huizen en 12 hectare bedrijventerrein te realiseren op basis van de behoeften van mensen die in het gebied wonen en werken. De ambitie is om een duurzame, circulaire en sociaal samenhangende buurt te realiseren die geniet van gezamenlijke voedselproductie, waterbeheer, energieopwekking, gezamenlijk digitaal gegevensbeheer en revolutionaire transportsystemen. Het kenmerkende karakter is het toepassen van de nieuwste technologieën en kennis, waarmee BSD echt een ‘living lab’ is.

Praktisch

  • datum: woensdagavond 22 februari 2023
  • aanvang: 20.00 uur (inloop v.a. 19.30 uur)
  • locatie: ABC, Groot Heiligland 47 Haarlem
  • toegang (incl. koffie/thee): 7,50 euro of 5 euro met MK, Haarlempas of ABC-vriendenpas
  • Bestel nu online je tickets!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.