25 maart: Meet the Masters – Afaina de Jong

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

25 maart: Meet the Masters – Afaina de Jong

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-03-2022

Voor het eerst sinds september weer live: Meet the Masters. Het vrijdagavond programma in het Stedelijk Museum Amsterdam waarin iedereen kennis kan maken met een invloedrijke kunstenaar of vormgever. In de editie van 25 maart duiken we in het werk en de ideeën van architect Afaina de Jong.

Hoe zet ze een theorie als intersectionaliteit om in een concreet design en welke verhalen wil ze vertellen door de manier waarop ze een ruimte ontwerpt? Op vrijdagavond 25 maart (20.00-21.00 uur) gaan we erover met haar in gesprek. Te gast zijn ontwerper Gabriel A. Maher en dichter, schrijver en performer Rachel Rumai. Het programma is samengesteld en wordt gepresenteerd door Mirthe Frese.

Afaina de Jong

Afaina de Jong is een in Amsterdam gevestigde architect. Met haar studio AFARAI (2005) wil ze de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk overschrijden. Dit doet zij met een intersectionele en interdisciplinaire benadering, door theorie en onderzoek te integreren met ontwerp. Als studio beschouwt AFARAI zichzelf als een feministische praktijk die verandering op sociale en ruimtelijke vraagstukken aanmoedigt en rekening houdt met verschillen. Voor Afaina is het belangrijk dat architectuur niet alleen wordt waargenomen, maar ook wordt ervaren en ermee wordt samengewerkt. Haar discours is internationaal en intersectioneel en verbindt populaire cultuur met architectuur.

Afaina werkt op de grens van architectuur en kunst. Haar werk is nauw verbonden met het vertegenwoordigen van mensen en culturele bewegingen die traditioneel niet in architecturale vorm vertegenwoordigd zijn. Door gebruik te maken van andere vormentalen, kleuren, patronen en verhalen, werkt ze toe naar een inclusieve ervaring van ruimte.

Tentoonstelling

Voor Framer Framed realiseerde ze in 2018 de vormgeving voor de tentoonstelling Diasporic Self: Black Togetherness as Lingua Franca. Voor het Stedelijk ontwierp De Jong de tentoonstelling Kirchner en Nolde: Expressionisme. Kolonialisme, die in het najaar van 2021 te zien was. Met haar eigen studio AFARAI ontwerpt ze vanuit een feministisch gedachtegoed, geïnspireerd door artiesten als Solange Knowles en denkers als Audre Lorde.

Praktisch

  • Prijs: € 5,-
  • t/m 18 jaar: Gratis
  • Locatie: Teijin Auditorium
  • Tijd: 25 maart 2022 20.00-21.00
  • Taal: Engels
  • Toegang: Tickets. Het museum is speciaal voor dit evenement geopend, helaas is het op deze avond niet mogelijk de tentoonstellingen te bezoeken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.