29 januari: ACN verkent de Benedenstad van Nijmegen

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

29 januari: ACN verkent de Benedenstad van Nijmegen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-12-2022

Op 29 januari 2023 organiseert het architectuurcentrum Nijmegen een rondleiding door de ‘Benedenstad’ van Nijmegen. Architect Paul van Hontem vertelt tussen 11.00 en 12.30 uur hoe de Benedenstad van Nijmegen zich ontwikkelde van een plek voor rijke families, naar een verpauperde wijk, naar beschermd stadsgezicht.

De ligging aan de rivier met zijn schepen en veerboten bracht de Benedenstad door de eeuwen heen grote voorspoed. De huizen waren er veelal groot en de families rijk. Met het afbreken van de vestingwerken rond 1880, trokken de rijke families weg en verpauperde het stadsdeel. Door de bouw van de Waalbrug en daarmee het opheffen van de veerverbinding raakte de Benedenstad verder in verval.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Benedenstad grondig gerenoveerd, kreeg het de status beschermd stadsgezicht en werd een deel van de oorspronkelijke bebouwing vervangen door sociale woningbouw. Deze rondleiding voert je langs bekende en minder bekende plekken en gaat in op de rijke geschiedenis van dit bijzondere stadsdeel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.