2DVW Architecten-Laplab respecteert water

Nieuws, Prijsvragen

2DVW Architecten-Laplab respecteert water

Door: Peter de Winter | 02-12-2015

De Antwerps-Rotterdamse combinatie 2DVW Architecten-Laplab is winnaar van een prijsvraag in Aalst met een plan voor 54 nieuwe woningen. Bijzonder aan het plan is dat bij de realisatie respect voor water en landschap en integratie van een duurzame waterhuishouding met ruimte voor nieuwe ontwikkeling centraal staan.

Het woonproject komt op een locatie aan de noordrand van Aalst. Voor de ontwikkeling van het kavel is het beslist noodzakelijk optimaal te reageren op de heersende waterproblematiek. Het water van de Molenbeek neemt bezit van de oevers en stroomt geregeld over. Ook een deel van het projectgebied van 2,7 hectare ligt in de risicozone.

Bekenstelsel

In het voorstel van 2DVW ArchitectenLaplab wordt geïnvesteerd in het bekenstelsel door ruimte te geven aan het water. Het plan voorziet erin dat enerzijds de nieuwbouwwoningen en -appartementen geen risico lopen bij een eventuele overstroming en anderzijds leveren het een bijdrage aan de waterhuishouding in de ruimere omgeving door veel ruimte te reserveren voor het water.

Stroomgebied

Om dit te bereiken wordt het stroomgebied verlaagd. Ook zal een permanente (nieuwe) zijtak door het projectgebied gaan stromen. Hierdoor krijgt de laagte aan de Molenbeek meer bergingscapaciteit. Het Lindeveld zelf wordt een meter verhoogd. Door deze aanpak ontstaat aan de noordkant van het kavel ruimte voor (water)landschap en aan de zuidkant ruimte voor ontwikkeling.

Terp

Het plan bestaat uit ontwikkeling van de 54 woningen opgedeeld in 14 grondgebonden (koop-)woningen  en 40 (huur-)woningen en appartementen. De grondgebonden eengezinswoningen zijn georganiseerd rondom twee woonerven op het hoge gedeelte van de site. Op een terp in het landschap staat nog een compact appartementengebouw.

Waterhuishouding

Het nieuwe landschap is een publieke ruimte die een rol speelt voor de gehele omgeving, dus inclusief het Torensveld en Doriksveld; de omliggende wijken. Hier is ruimte voor spelen, ontmoeten en recreëren. De inrichting is ongedwongen en afgestemd op de waterhuishouding. De beek en het water zullen onderdeel worden van de dagelijkse bezigheden. Een ommetje met de hond wandelen zal iedere dag een blik op de waterstand zijn. Het leven met de beek en het spel met de laagte, de zijarmen en geulen zal een genot worden in plaats van een bedreiging.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.