35 projecten wereldwijd samen in ‘Making City’

35 projecten wereldwijd samen in ‘Making City’

Nieuws
Door: maurice | 28-09-2011

Eigen projecten en ‘best practices’: ruim 35 projecten uit meer dan 25 wereldsteden komen in april 2012 op uitnodiging van de IABR naar Rotterdam. De 5e IABR: Making City buigt zich over de vraag hoe de stad op een duurzame manier de brenger van welvaart kan blijven.

Deel van het antwoord is dat we fundamenteel anders moeten gaan ‘stad maken’ dan dat we tot nu toe gewend zijn. Projecten in onder meer New York, Parijs, São Paulo, Delhi, maar ook Rotterdam, Den Haag, Groningen en Almere tonen aan dat standaardoplossingen niet langer toereikend zijn – zeker niet na de financiële crisis.

Stadsontwikkeling zal in de toekomst veel meer een samenspel moeten zijn van verschillende disciplines en steeds wisselende allianties waarbij een maatschappelijke agenda en economische ambities met elkaar in balans moeten zijn. Want dan, stelt de 5e IABR, zullen steden de oplossing zijn voor de grote sociaaleconomische en ecologische uitdagingen waar wij deze eeuw voor staan.

Making City

De wereld verstedelijkt in een razendsnel tempo, tegen 2050 zal meer dan zeven van de negen miljard mensen in de stad wonen. De grote sociaaleconomische en ecologische vraagstukken van deze eeuw zijn daarmee stedelijke problemen, maar is de stad daarmee ook het probleem? Nergens wordt zoveel welvaart geproduceerd en nergens is de ecologische footprint van de mens zo klein als in de stad.

De 5e IABR betoogt daarom het tegenovergestelde: de stad is juist de oplossing. Maar dan moeten steden wel beter bestuurd, ontworpen en gepland worden dan nu het geval is. ‘Hoe maken we eigenlijk beter stad?’ is daarom de kernvraag van de 5e IABR: Making City.

Onderzoeken en ontwikkelen

De IABR is van oorsprong een biënnale die haar eigen onderzoekstraject organiseerde. Veel meer dan bij vorige edities is de IABR ditmaal allianties aangegaan met partners waarmee deze projecten ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Daarom heeft de IABR begin 2009 drie projecten opgezet in Rotterdam, São Paulo en Istanbul. Samen met lokale overheden, ontwerpbureaus en academici is twee jaar lang onderzoek verricht op projecten die ontwikkeld worden en die na de 5e IABR ook uitgevoerd zullen worden.

Verder zette de IABR, samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Atelier Making Projects op. Vanuit dit Atelier worden een jaar lang zeven nationale projecten onderworpen aan aanvullend ontwerpend onderzoek. Het Atelier wil laten zien hoe een alliantie van publieke, private en culturele organisaties succesvol kan samenwerken aan urgente maatschappelijke opgaven. Deze samenwerking biedt het Rijk de gelegenheid haar actieve rol in de ruimtelijke inrichting van Nederland te testen en de resultaten te laten zien op het internationale platform van de 5e IABR.

Tenslotte selecteerde de IABR na een wereldwijd uitgezette ‘Call for Projects’ uit 320 inzendingen ruim 25 projecten die als ‘best practices’ eigen en innovatieve antwoorden geven op hoe om te gaan met de urgente stedelijke uitdagingen.

Al deze projecten samen vertellen straks het verhaal van de hoofdtentoonstelling Making City die van 20 april t/m 12 augustus 2012 te zien is in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.