3D gebogen kunstwerk

Nieuws

3D gebogen kunstwerk

Door: Petra Starink | 10-05-2017

Voor het Flux gebouw, het onderkomen van de TU/e-faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde is een 3D gebogen kunstwerk met een afmeting van 7,2 meter breed bij 7,2 meter hoog geplaatst. Het object is vervaardigd door Tijs Rooijakkers, die een intensieve samenwerking zocht met buigspecialist Kersten Europe.

Met een schaalmodel onder de arm kwam beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers in contact met buigspecialist Kersten Europe. “Tijs Rooijakkers vertelde ons over zijn ontwerp” verklaart Bart Simonse, Commercieel Directeur bij Kersten Europe, “En met onze kennis over de buigtechnologie zijn we samen tot een maakbaar ontwerp gekomen zónder enig afbreuk te doen aan de visie van de kunstenaar”. Kersten Europe heeft vervolgens het volledige projectmanagement uit handen genomen, van engineering tot en met plaatsing op locatie.

Stalen buizen

‘Leap into the deep’ is vervaardigd uit stalen buizen S355 met diameter Ø193,7mm. Uit constructief oogpunt zijn er vier verschillende wanddiktes gebruikt. Dikwandige buizen voor extra stevigheid aan het onderste gedeelte en dunnere buizen bovenaan om gewicht te besparen. De buizen zijn volledig 3D gebogen in diverse radii. Een snij-robot heeft deze op maat gesneden en deels voorzien van een 3D-contour. Vervolgens zijn de lasnaden vlakgeslepen”.

Montage

Voor de oppervlaktebehandelingen en de montage op locatie heeft Kersten Europe de samenwerking gezocht met partners. Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf heeft de oppervlakte gestraald, geschoopeerd en voorzien van een epoxy primer en poedercoating. Reijrink Staalconstructie heet het kunstwerk on-site op de voet gemonteerd en op 4 knooppunten aaneengelast”. Ter plaatste is het laswerk vlakgeslepen en bijgewerkt zodat de verschillende delen naadloos in elkaar overgaan.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.