3D-geprint paviljoen in vorm van koffieboon

Nieuws

3D-geprint paviljoen in vorm van koffieboon

Door: Petra Starink | 28-09-2016

De architecten van XtreeE en Dassault Systèmes hebben een 3D-geprint paviljoen onthuld in de vorm van een koffieboon om de mogelijkheden van duurzaam bouwen te laten zien. Het paviljoen is geprint door een industriële robot van ABB met experimenteel cement van LafargeHolcim R&D. Het project is ontstaan vanuit het 3DEXPERIENCELab.

De architecten en engineers van XtreeE hebben het cloudgebaseerde 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes gebruikt om hun paviljoen in 3D te ontwerpen, te simuleren en te controleren.Het organische ontwerp is afgeleid van een koffieboon, met wanden die natuurlijke echo’s veroorzaken. Verder is de structuur modulair, zodat er eenvoudig andere paviljoens in verschillende configuraties aan te koppelen zijn. 3D-printen wordt al tientallen jaren toegepast voor industrieel productontwerp en prototyping en is de laatste jaren doorontwikkeld voor grotere constructies. Daardoor ontstaan er nieuwe kansen voor zowel creatiever als flexibeler ontwerpen en produceren. Maar ook voor duurzamer bouwen dankzij minder materiaalverspilling en lichtere constructies.

Minimum aan materiaalgebruik

XtreeE heeft het paviljoen eerst digitaal geoptimaliseerd en later op de bouwplaats geassembleerd. Daardoor zijn ze erin geslaagd om het materiaalgebruik en benodigde transport tot een minimum te reduceren, omdat de architecten en engineers niet beperkt werden door de vaak rechtlijnige en enkelvoudig gebogen vormgeving in de bouw. Maar ook omdat de robot vanuit elke hoek het cement laagsgewijs in verschillende diktes kan printen. Het dak, de wanden en zitjes zijn in één continu proces geprint. Daarbij is tevens rekening te houden met doorvoeren voor pijpleidingen, elektrische aansluitingen en andere bouwonderdelen, om tijd te besparen bij de installatie daarvan.

Meer informatie is te vinden op 3dexperiencelab.3ds.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.