3D-geprint paviljoen van PET flessen

Nieuws

3D-geprint paviljoen van PET flessen

Door: Petra Starink | 04-01-2021

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft het startsein gegeven voor het printen van het allereerste 3D-geprinte paviljoen, geheel gemaakt van gerecyclede PET flessen. Na jarenlang materiaalonderzoek in samenwerking met de TU Delft, is het de eerste keer dat deze polyester kunststof constructief wordt ingezet. Het paviljoen wordt in de loop van dit jaar in Rotterdam gepresenteerd.

Het bouwwerk is geen doel op zich, maar onderdeel van een onderzoek naar het materiaal en diens mogelijkheden. Hoe lang houdt het bouwwerk zijn vorm? Is er een architectonische toekomst weggelegd voor dit materiaal? Wanneer het bouwwerk na verloop van tijd zijn vorm of kracht verliest, wordt het materiaal simpelweg hergebruikt. Het idee voor het paviljoen ontstond in 2019 en werd datzelfde jaar nog uitgewerkt. Een zoektocht naar het juiste concept en materiaal leidde naar de kunststof polyethyleentereftalaat (PET), dat print- en recyclebaar is.

IMd is sinds 2011 gevestigd in een oude metaalfabriek aan de Rotterdamse Piekstraat. Het karakteristieke bakstenen gebouw uit 1951 heeft enorme lichtstraten in het dak, een bijzondere staalconstructie en originele kraanbanen die dwars door de kantoorruimte lopen. Het paviljoen – bedoeld om op hoogte bovenop een van de kraanbanen extra werkplekken te creëren – is de nieuwste in een serie van ‘stunts’ van IMd, op zoek naar andere invalshoeken en materiaal innovatie.

Samenwerking met Ector Hoogstad Architecten

Vanaf het begin van dit ambitieuze plan werkt IMd nauw samen met Ector Hoogstad Architecten voor de architectuur van het bouwwerk. TU Delft deed onderzoek naar materiaaleigenschappen als draagkracht en akoestiek. Met het paviljoen toont IMd aan dat PET goed te hergebruiken is en constructieve eigenschappen heeft. Het bouwwerk bestaat uit diverse schaaldelen, elk zo’n 300 kilo zwaar.

De vorm van het paviljoen is een afgeleide van de materiaaleigenschappen. Het materiaal draagt zichzelf en heeft een slanke schil die voor een deel hol is, om gewicht te reduceren. De complexe, organische vorm die het oplevert is goed te printen en zo is het paviljoen een samenspel van materiaaleigenschappen en productietechniek en straks een toonbeeld van zowel innovatie als duurzaamheid en hergebruik.

Het Spaanse bedrijf Nagami startte begin 2020 met het printproces van het bouwwerk. Om het bouwwerk te realiseren was een printproces van een aaneengesloten vier maanden nodig. Dat proces startte in januari 2020, maar liep vertraging op vanwege Covid-19. Inmiddels is het printproces hervat.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.