4 – 8 oktober: Architectuur Filmfestival Rotterdam

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

4 – 8 oktober: Architectuur Filmfestival Rotterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-07-2023

Het thema van het aankomende Architectuur Filmfestival Rotterdam – kortweg AFFR – is ‘Contested Space’. Met dit thema stelt het festival de vraag: van wie is de ruimte die we met elkaar delen? Het antwoord op deze vraag wordt steeds belangrijker omdat de vraag zelf steeds meer een bron van conflict is. Welke ruimte is er nodig om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden? Is de stad het leefgebied van iedereen of alleen van degenen die het kunnen betalen? En wie mag aanspraak maken op een veilige plek als de zeespiegel stijgt?

Het thema is onderdeel van een bredere trend, die ook binnen architectuuropleidingen, bij open oproepen van fondsen, bij debatcentra en in de media te zien is. Wat hierbij opvalt is het veelzijdige karakter van de discussies die lopen van van voedsel tot ecologische voetafdruk en van bouwen tot biodiversiteit. Ze laten ook een steeds bredere oriëntatie op de wereld zien waardoor er een groeiend besef is dat iedereen die in het ruimtelijk domein werkt een verantwoordelijkheid draagt. Of het nu ontwerpers, bouwers of planners en beleidsmakers zijn.

Honderd films

AFFR toont als grootste internationale filmfestival over architectuur, de stad en het landschap zo’n 100 films. Deze laten meer zien dan het vluchtige dagelijkse debat. Ze geven niet alleen een overzicht van de jongste ontwikkelingen, maar bieden met verrassende inzichten en onthullende verhalen een nieuw perspectief op de steeds grimmiger wordende discussie over de omstreden ruimtes. Met film haal je bovendien de hele wereld binnen, waarmee helder wordt dat het lokale en het globale met elkaar samenhangen.

Over AFFR

AFFR is het grootste internationale filmfestival over architectuur, de stad en het landschap. Op het festival zijn ieder jaar zo’n 100 films te zien. Deze gaan niet allen over architecten en hun gebouwen, maar over de hele ‘door mensen ontworpen’ wereld. Dit omvat de openbare ruimte en haar gebruikers, woningbouw en -nood, gentrificatie en stikstofcrisis, ontbossing en de toekomst van de landbouw. Het festival laat graag onbekende invalshoeken en onthullende verhalen zien en biedt haar publiek zo een nieuw en ander perspectief op opgaven en mogelijke oplossingen.

Praktische details AFFR 2023

Tijd: 4 – 8 oktober
Locatie: LantarenVenster & Theater Zuidplein
Kaartverkoop start medio september via de website van AFFR

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.