4 oktober: AFFR Opening Night

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

4 oktober: AFFR Opening Night

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-08-2023

Op 4 oktober opent de 15e editie van AFFR – het Architectuur Filmfestival Rotterdam – in Theater Zuidplein met de wereldpremière van ‘A Plan for Paradise’. Een documentaire over culture clash tussen het Finse architectenbureau Helin&Co en de Nepalese opdrachtgevers bij het ontwerp van een stad voor 600.000 bewoners in Kathmandu Vallei.

Een stad bouwen voor 600.000 bewoners in een vallei buiten Kathmandu. ‘Moet kunnen’, zegt het Finse architectenbureau Helin&Co. Na het winnen van de prijsvraag gaan de architecten aan de slag. Wat volgt is een cultureclash tussen de georganiseerde, westerse manier van denken en het kleinschalige, traditionele Nepalese leven.

De film legt op soms hilarische wijze de diepgewortelde verschillen bloot tussen deze twee werelden, en toont de hardnekkige pogingen van de Finse architecten om orde scheppen in de schijnbare chaos van een onbegrepen cultuur. ‘Kijk, zo werken we hier met hout,’ zegt een van de architecten als hij een Nepalese delegatie rondleidt in Finland. ‘Dat willen we in Nepal ook.’ De Nepalezen knikken vriendelijk, maar weten genoeg. De film is indringend, schokkend, maar ook vermakelijk en vormt de perfecte illustratie van het thema van AFFR van dit jaar: Contested Space op zijn ‘best’.

A Plan for Paradise gaat op AFFR in wereldpremière. Aansluitend is er een Q&A met regisseur Kati Juurus, traditiegetrouw gevolgd door de feestelijke afterparty.

Contested Space

AFFR – het Architectuur Filmfestival Rotterdam – biedt ook in 2023 weer een uiteenlopend programma met films over architectuur, de stad en het landschap: portretten van architecten en hun ontwerpen, maar ook films over actuele thema’s zoals de manier waarop we omgaan met water, over de werkcultuur binnen de architectuursector en over de geglobaliseerde afvalindustrie.

Nieuw dit jaar is dat er speciale focus is voor een tijdvak – de ‘kritiese’ jaren 70 – en voor een land waar zich belangrijke, voor het vakgebied relevante ontwikkelingen voordoen – in dit geval India, sinds 2022 het land met het hoogste inwonersaantal ter wereld, met alle ruimtelijke uitdagingen van dien; afzonderlijke programmalijnen, die echter allemaal aansluiten bij het hoofdthema van AFFR 2023, Contested Space.

De programmering van AFFR is breed, van onderzoekende, in-depth documentaires tot lichtvoetige, onderhoudende films – dit jaar staan zelfs animatiefilms en een muziekfilm over architectuur op het programma. Daarnaast is er natuurlijk veel ruimte voor lezingen, tours en debatten, met spraakmakende sprekers uit het vakgebied én daarbuiten. Zo is er voor iedereen die zich interesseert voor architectuur, voor film of voor zijn/haar gebouwde omgeving wel iets te zien op AFFR.

AFFR vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 8 oktober in LantarenVenster en Theater Zuidplein. De bekendmaking van het volledige programma en de start kaartverkoop zijn op 12 september, tickets voor de Opening Night zijn verkrijgbaar vanaf 29 augustus.

Facts & Figures AFFR 2023

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.