5 april: Bouwen en verduurzamen met natuurlijke materialen

Actualiteiten, Lezingen, Nieuws

5 april: Bouwen en verduurzamen met natuurlijke materialen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-03-2023

Bouwen met hout, kalkhennep, bamboe, zeewier of je dak (na)isoleren met oude spijkerbroeken? Er zijn heel veel mogelijkheden voor deze duurzame natuurlijke materialen, vertelt Norbert Schotte (adviseur duurzaamheid en betrokken bij Gideon Building Transition Tribes) tijdens de lezing van het ArchitectuurPunt Zoetermeer op 5 april 2023.

Bouwen met natuurlijke, levende materialen wordt ook biobased bouwen genoemd. Deze natuurlijke materialen slaan CO2 op en groeien terug tijdens de levensduur van een gebouw. Bij gebruik van biobased materialen in plaats van beton en staal wordt de grote impact van de bouw op het milieu verkleind. Natuurlijke materialen kunnen de woonomgeving verduurzamen en zorgen bovendien voor een prettig wooncomfort en gezond binnenklimaat.

Biobased bouwen moet uitgroeien tot het nieuwe normaal, volgens de Rijksbouwmeester. Hoewel deze materialen al van oudsher in de bouw werden gebruikt, vraagt het nu om een andere manier van ontwerpen, bouwen en onderhouden. Gideon, waar Norbert Schotte aan verbonden is, is een beweging die de bouwsector op positieve wijze verandert, zodat ze bijdraagt aan een duurzame, gezonde, fijne en mooie leefomgeving, nu en in de toekomst.

Traditionele materialen, nieuwe bouwtechnieken

Op 5 april lichten de architecten Jelmer Buurma en Sneha Dugar hun ontwerp toe van het nieuwe paviljoen in buurttuin Zoete Aarde (Zoetermeer) dat van kalkhennep en hout is gemaakt. Rens Borgers, die met zijn bedrijf EcoBouw Salland de muren van dit paviljoen bouwde, vertelt over de praktijk van het bouwen met verschillende natuurlijke materialen. Het bedrijf is gespecialiseerd in ecologisch bouwen.

Praktisch

  • Datum: woensdag 5 april 2023
  • Tijd: 19.30 – 21.00 uur (19.15 uur inloop met koffie en thee)
  • Locatie: Bibliotheek Forum (podium tribunetrap) Stadhuisplein 1, Zoetermeer
  • De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream.
  • Aanmelden: ArchitectuurPuntZoetermeer.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.