Cultuurcentrum Zwolle door MoederscheimMoonen Architects

Cultuurcentrum Zwolle door MoederscheimMoonen Architects

Nieuws
Door: Petra Starink | 15-12-2015

In Zwolle is het Cultuurcentrum Het Anker opgeleverd. MoederscheimMoonen Architects heeft het gebouw ontworpen en was betrokken van schetsontwerp tot en met de oplevering. Het nieuwe complex van ca. 3.000 m2 is gerealiseerd aan de rand van de stad als een verbindende schakel tussen de wijken Westenholte en Stadshagen. In het gebouw zijn een wijkcentrum met horeca, een deelbare sporthal met onderwijsfaciliteiten en verschillende multifunctionele zalen voor muziek, dans en onderwijs gerealiseerd.

Architect Erik Moederscheim:‘Een van de grote uitdagingen bij dit project was om het gebouw connectie te laten maken met een grote en diverse groep gebruikers. Het gaat bij dit gebouw niet alleen om de grote gebruikersgroepen van sport, muziek en cultuur, maar het wijkcentrum staat vooral bekend als een echt ontmoetingscentrum. Het gebouwontwerp behoefde daarom zowel in letterlijke als figuurlijke zin veel transparantie en laagdrempeligheid om zo de connectie met de omliggende wijken aan te gaan.’

Groene dak

Het gebouw maakt gebruik van het aanwezige hoogteverschil op de plek en ligt voor een groot deel in de grond geschoven. Vanuit deze landschappelijke uitgangspositie ontvouwt het gebouw zich haast letterlijk door het dak dat zich opent naar de voornaamste publieke zones, en al golvend het gebouw karakteriseert. Het groene dak is hét beeldbepalende element in het ontwerp; het legt accenten op belangrijke punten in en rondom het gebouw.

Glooiend landschap

Het glooiende landschap en het gebouw doorsnijden elkaar halverwege de langsgevel waar een groot entreegebaar is vormgegeven. Het gebouw is als voetganger te betreden op de eerste verdieping en vanuit het parkeerterrein op de begane grond. Beide entrees komen samen in de uitgesneden gevel en zijn verbonden via een trap die als het ware van binnen naar buiten loopt.

Fotografie: Harry Noback & Maarten Sipma

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.