KCAP + ORANGE winnen prijsvraag Sint-Petersbrug

Nieuws

KCAP + ORANGE winnen prijsvraag Sint-Petersbrug

Door: Petra Starink | 21-12-2015

KCAP Architects&Planners en ORANGE Architects hebben de eerste prijs in de masterplan- en architectuurprijsvraag voor de meest westelijke punt van Vasilievsky Island in Sint-Petersburg gewonnen; een belangrijke locatie binnen de westers georiënteerde historie van de stad.

Op basis van het stedenbouwkundig plan wordt het 15 ha grote terrein getransformeerd tot een nieuw stadsdeel, met een gevarieerde mix van stedelijke functies, waarmee het plan ook de omliggende gebieden zal faciliteren en onderling verbinden. Het project vormt de meest prominente manifestatie van de stad aan het water en zal functioneren als de nieuwe stadsentree tot Sint-Petersburg, voor alle bezoekers die de stad met de boot bereiken.

Versterken iconische waarde

Het concept van KCAP en ORANGE zet in op het versterken van de iconische waarde van Sint-Petersburg en het creëren van een aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige omgeving om te wonen, werken of recreëren. Het schiereiland zal worden uitgebreid met een park dat de waterkant aan de Finse Golf zal verrijken. Stadsblokken en een diversiteit aan stedelijke hoven zijn de kernelementen van het stedenbouwkundig concept, dat terug grijpt op de stedelijke structuur van Sint-Petersburg. Torens vormen de laag boven de stedelijke blokken en zorgen voor een spectaculair uitzicht op zee en het centrum van de stad. De torens met hun goudkleurige spitsen, in de traditie van de architectuur van Sint-Petersburg, vormen een uniek silhouet van Vasilievsky Island; een expressief, herkenbaar en iconisch beeld.

De internationale ontwerpwedstrijd – georganiseerd door Glorax Development  en de gemeente Sint-Petersburg, begon met 12 deelnemers in de eerste fase en werd voortgezet met zes in de tweede, waarvan drie nationale en drie internationale teams. Naast KCAP in samenwerking met ORANGE Architects werd ook aan A-Len uit Sint-Petersburg de eerste prijs toegekend. Beide teams zullen bij het project betrokken worden.

Beeld: KCAP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.