Le Toison d’Or door UNStudio

Actualiteiten, Nieuws

Le Toison d’Or door UNStudio

Door: Petra Starink | 25-01-2016

UNStudio/Ben van Berkel ontwierp in opdracht van ProWinko en in samenwerking met Jaspers-Eyers architects Le Toison d’Or, een winkel- en wooncomplex in Brussel. Het eerste project in Brussel van UNStudio/Ben van Berkel is een kruising tussen een bouwbloktypologie en een stedenbouwkundige ontwikkeling van een gemengd programma. Het complex omvat een winkel en woonprogramma en ligt op de Avenue de la Toison d’Or. Le Toison d’Or omvat 72 appartementen (50-750 m2), 13.000 m2 commerciële ruimte, een 1040 m2 crèche, 330 parkeerplaatsen en een verhoogde stadstuin van 2.950 m2.

Hoge duurzaamheidseisen

Le Toison d’Or is ontworpen onder hoge duurzaamheidseisen. De thermische isolatie van de gevel (driedubbele beglazing), de geavanceerde akoestische isolatie, een inventief WKK-installatie voor zowel de appartementen en de winkeleenheden en het toegepaste glasvezel versterkte beton, hebben bijgedragen aan de duurzaamheid van het gerealiseerde gebouw.

Verticale frames

Om de monolithische verschijningsvorm die eigen is aan het traditionele bouwblok te doorbreken, is in de gevel van Le Toison d’Or variatie aangebracht door middel van structuur, diepte verschil en een reeks van gebogen verticale frames. Deze frames omkaderen de balkons van de appartementen op de bovenste verdiepingen. Op de begane grond omlijsten deze de grote etalages van de winkels.

In tegenstelling tot de verticale geleding van de straatgevel, hebben de gevels rondom de verhoogde binnentuin een horizontale indeling. De royale balkons uitkijkend op de binnentuinen bieden rust in het drukke leven in de stad. Om de appartementen van zo veel mogelijk daglicht te verzekeren is de plafond hoogten in de woonkamers tenminste 2,7 meter. Voor de appartementen aan de Avenue de la Toison d’Or zijde, is de plafond hoogte meer dan 3 meter. De open keuken bestaat uit grote meubelelementen die samen een informele ruimte vormen in het hart van het appartement.

Foto’s: Hufton +Crow/Eva Bloem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.