Team LIAG transformeert Tapijnkazerne

Actualiteiten, Nieuws

Team LIAG transformeert Tapijnkazerne

Door: Petra Starink | 02-02-2016

LIAG architecten is via een Europese aanbesteding geselecteerd voor de transformatie van de voormalige Tapijnkazerne in Maastricht. De zichtlijnen van de orthogonale paviljoenstructuur van het voormalig kazerneterrein zijn uitgangspunt geweest van het gehele ontwerp. In het ontwerp zijn de gebouwen sterk met elkaar en het parklandschap verbonden.

De Tapijnkazerne is sinds 1 oktober 2013 officieel in eigendom van de Universiteit Maastricht, Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht. De universiteit en provincie zijn samen eigenaar van de gebouwen, en de gemeente van de onbebouwde ruimte. In dialoog met de stad hebben de betrokken partijen een langetermijnvisie voor het gebied opgesteld. Het gebied wordt openbaar park en de gebouwen worden bestemd voor onderwijs en onderzoek.

Paviljoenstructuur

In het ontwerp zijn de gebouwen sterk met elkaar en met het parklandschap verbonden. De zichtlijnen van de orthogonale paviljoenstructuur van het voormalig kazerneterrein zijn uitgangspunt geweest van het gehele ontwerp. Door een verlaagd verbindingsgebouw blijven deze zichtlijnen behouden. Dit verbindings-gebouw fungeert als plint voor alle gebouwen.

De horeca is centraal geplaatst. Deze verbindt de verschillende gebouwen met elkaar. Ook het park in het noorden en de tuin in het zuiden worden door de horeca aan elkaar gekoppeld. Glooiingen in het landschap zorgen ervoor dat de publieke buitenruimte doorloopt naar binnen en hierdoor met de groene parkengordel van Maastricht verbonden wordt.

Accentgebouw

Als blikvanger, naast de bestaande gebouwen, krijgt Tapijn een accentgebouw dat op het verbindingsgebouw staat en binnen de orthogonale paviljoenstructuur van het voormalig kazerneterrein past. Tapijn wordt een integraal onderdeel van Universiteit- en stad Maastricht en versterkt de groene publieke ruimte rondom het centrum.

Integraal ontwerpteam

Naast LIAG bestond het integraal ontwerpteam uit: Bosch Slabbers (landschapsarchitectuur), Jelle de Boer (restauratiearchitect), VIAC (installatieadvies), DGMR (bouwfysica), Bouwadviesbureau Van der Ven (constructie) en Frits Bokelman (stedenbouw).

Beeld: LIAG architecten en bouwadviseurs, Bosch Slabbers landschapsarchitecten

Video met 3D wandeling

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.