Geperforeerde gevel met patroon van rozen

Geperforeerde gevel met patroon van rozen

Nieuws
Door: Petra Starink | 12-07-2016

Rozen en sierteelt hebben een lange geschiedenis in China. Om deze geschiedenis rondom rozen in Beijing te tonen heeft NEXT architects het Rozen Museum ontworpen. Het nieuwe museumgebouw is bedekt met een zachte, roestvrijstalen gevel van 300 meter lang en 17 meter hoog, geperforeerd met een patroon van rozen. In mei werd het museum geopend.

De losse huid van het ‘Rose Museum’ creëert vier halfopen binnenplaatsen tussen de gesloten kern van het gebouw en de gevel, waar het rozenpatroon zorgt voor een indrukwekkend spel van licht en schaduw. De manier waarop de open ruimte wordt omarmt en omsloten door de bouwelementen, doet denken aan de traditionele Chinese binnenplaatsen. In de avond keert het gebouw om: de gevel licht op en de bloemvormige schaduwen worden naar buiten geprojecteerd.

Ontwerp

Het ontwerp was geselecteerd tijdens een internationale competitie in 2014 en viel op door de manier waarop het traditie en vernieuwing bij elkaar brengt. Door de eeuwen heen, is de omsloten binnenplaats de belichaming geworden van de traditionele Chinese architectuur en cultuur; het “ideale model” om uitdrukking te geven aan de sociale hiërarchieën en aan de harmonie tussen mens, bebouwing en natuur.

Moderne Chinese identiteit

Het ontwerp voor het Rose Museum van NEXT architects herneemt het thema van de binnenruimte en speelt met deze scheidingen door een nieuwe versie van de traditionele Chinese binnenplaats te creëren waar de semi-transparante gevel een relatie met de omgeving aangaat. De grootste uitdaging bij het Rose Museum was het vinden van een moderne Chinese identiteit voor een gebouw dat zo sterk verbonden is met de Chinese cultuur en traditie, zegt John van de water, partner bij NEXT architects.

Beeld: NEXT architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.