Collectiegebouw Boijmans van Beuningen mag doorgaan

Nieuws

Collectiegebouw Boijmans van Beuningen mag doorgaan

Door: Petra Starink | 27-07-2016

De bouw van het nieuwe collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kan doorgaan, wel moet het bestemmingsplan op enkele punten worden aangepast. Dat heeft de Raad van State besloten.

De gemeenteraad van Rotterdam moet een terrasvoorschrift in het bestemmingsplan aanpassen en een voorschrift opnemen om direct zicht vanuit de publieke gedeelten van het collectiegebouw op het Erasmus MC te voorkomen. Tegen het bestemmingsplan waren Erasmus MC, Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Vrienden van het Park Stichting en een omwonende in beroep gekomen.

Erasmus MC vreest voor het welzijn van de patiënten van de kinderpsychiatrische kliniek die tegenover het geplande collectiegebouw ligt. De andere drie bezwaarmakers vrezen dat het collectiegebouw de cultuurhistorische waarden van het Museumpark zal aantasten.

Het bestemmingsplan bepaalt dat een deel van de gevel van het collectiegebouw niet reflecterend wordt uitgevoerd om onaanvaardbare weerspiegelingen tegen te gaan.

Weerspiegeling van gebouw

De gemeenteraad wil hiermee aan de ene kant bereiken dat patiënten van de kinderpsychiatrische kliniek niet onnodig geprikkeld worden door de weerspiegeling van hun eigen gebouw. Aan de andere kant wil de gemeenteraad voorkomen dat publiek in het park via de spiegelende wand van het collectiegebouw zicht heeft op de kliniek en de daarbij behorende tuin. Het voorschrift in het bestemmingsplan dat dit regelt, schiet echter tekort. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft daarom zelf een uitgebreider voorschrift in het bestemmingsplan opgenomen dat beide vormen van onaanvaardbare weerspiegeling moet voorkomen.

In het bestemmingsplan ontbreekt verder een voorschrift dat het directe zicht vanuit de publieke gedeelten van het collectiegebouw en het dakterras op de kinderpsychiatrische kliniek moet voorkomen. De gemeenteraad had naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak op dit punt niet mogen verwijzen naar het bouwplan voor het collectiegebouw, maar had hiervoor expliciet een voorschrift in het bestemmingsplan moeten opnemen. De gemeenteraad krijgt vier maanden de tijd om alsnog zo’n voorschrift vast te stellen.

Terras

Ten slotte maakt een terrasvoorschrift in het bestemmingsplan onbedoeld een terras met een oppervlakte van 3.000 m² mogelijk. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft overwogen dat een terras tot maximaal 450 m² “de rechterlijke toets zal kunnen doorstaan”. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft alle overige bezwaren ongegrond verklaard.

Collectiegebouw

Het bestemmingsplan maakt een collectiegebouw mogelijk voor het Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. Het museum beschikt over een grote kunstcollectie die niet volledig kan worden tentoongesteld en daarom wordt bewaard in diverse depots. Het museum wil zijn collectie bijeenbrengen in één gebouw dat aan de huidige eisen voor kunstopslag voldoet.

Bron: Raad van State

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.