Natuurlijke tinten in kerk Rijsenhout

Nieuws

Natuurlijke tinten in kerk Rijsenhout

Door: Petra Starink | 07-11-2016

ENZO architectuur & interieur ontwierp de nieuwe kerk voor de PKN gemeente Rijsenhout. In 2013 werd het oorspronkelijke gebouw uit 1969 door brand grotendeels verwoest. Het ontwerp is gebaseerd op twee uitgangspunten: het versterken van de kwaliteiten van het oude gebouw en het creëren van een ontmoetingsruimte. De constructieve schijven in de plattegrond van het oude gebouw kregen extra nadruk, waardoor deze nu de ruggengraat van de kerk vormen.

Daglicht

Gevelopeningen, waaronder een overhoekskruis, zijn toegevoegd om direct en indirect daglicht het gebouw binnen te laten en de functie van het gebouw te versterken. Een deel van de binnenruimte is opgeofferd voor een rustgevende groene patio. Door verschillende hoogtes te introduceren heeft het kerkgebouw een sterkere identiteit gekregen. De sobere klokkentoren, waarvoor in 1969 een bouwvergunning was afgegeven, maar die nooit eerder was gebouwd, is nu een baken in het dorp Rijsenhout.

Natuurlijke tinten en zachte materialen

Via een hoge uitnodigende entree komen bezoekers een centrale ontmoetingsruimte binnen die voor meerdere doeleinden gebruikt wordt Het interieur met natuurlijke tinten en zachte materialen zorgt voor een aangename, rustgevende sfeer. Vanuit deze hal zijn alle andere ruimtes bereikbaar. De kerkzaal is georiënteerd op een bijzonder altaarstuk waarachter een mijmerwand schuilgaat. De diagonale opstelling in de zaal draagt bij aan het onderlinge contact. Naast de kerkzaal bevindt zich een tweede grote zaal die bij de kerkzaal betrokken kan worden. Aan de andere kant van de ontmoetingsruimte zijn kleinere zalen die voor bijeenkomsten kunne worden afgehuurd. Het lijnenspel in het kerkgebouw is doorgetrokken naar de buitenruimte, die eveneens door ENZO architectuur & interieur is ontworpen. De kerk is in september 2015 geopend.

Projectgegevens

Architect: ENZO architectuur & interieur
Opdrachtgever: PKN gemeente Rijsenhout
BVO: 1156 m2
Inhoud: 5063 m3
Gevelsteen: Vande Moortel Nature 7 Brick O Premium Ocre Frozen
Houten latten, interieur: Yellow Poplar
Aannemer: Van Berkel Aannemers
Overige betrokkenen: Pim van Dijk Designs
Oplevering: 2015
Fotografie: ENZO architectuur & interieur®- Marjon Hoogervorst

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
  1. RiJsenhouter

    Het mag allemaal wat kosten. En om de ontstane tekorten te weer aan te vullen, verdient deze kerk dit terug door hun in bezit hebbende woning vol te zetten met de Poolse medemens. Als de kerk maar prachtig is.

    Reageer

Schrijf een reactie

%d bloggers liken dit: