Gevel van bladerpatroon voor Naturalis Biodiversity Center

Nieuws

Gevel van bladerpatroon voor Naturalis Biodiversity Center

Door: Petra Starink | 10-01-2017

In Leiden is begonnen met de bouw van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center, ontworpen door Neutelings Riedijk. In het ontwerp is gekozen voor materialen die op natuurlijke wijze verouderen zoals natuursteen, beton, glas en staal. In het ontwerp wordt tevens gerefereerd aan de dieren en plantenwereld. Gevels en het plafond van de hal worden opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. De glaskroonconstructie is de eyecatcher van het gebouw.

Eind december hebben Naturalis en J.P. van Eesteren de overeenkomst getekend voor de renovatie en nieuwbouw. In het nieuwe gebouw worden het museum, alle laboratoria en onderzoeksfaciliteiten, de kantoorfaciliteiten, de kantoorruimte en de natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten ondergebracht onder een dak. Ook Trix, de Tyrannosaurus rex, die onderzoekers van Naturalis in 2013 opgroeven, krijgt een vaste ereplaats in één van de tentoonstellingszalen.

Nieuwbouw en renovatie

Het project is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. Het nieuwe museumgebouw en laboratoriumgebouw vormen straks een geheel met de kantoren en collectiedepots, en een deel van de onderzoeksruimte. In totaal omvat het project circa 38.000 m2. Hiervan is circa 18.000 m2 renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m2 en circa. 17.000 m2 nieuwbouw voor het museum. De werkzaamheden nemen naar verwachting tot eind 2018 in beslag.

Duurzame ventilatie

Duurzaamheid staat centraal in de gebruikte installaties. Zo realiseert installatiecombinatie ULC-Kuijpers in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie en krijgt het complex een eigen warmte/koude-opslag.

Beeld: Neutelings Riedijk architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.