90 duurzame huurappartementen in Haarlem

Actualiteiten, Nieuws

90 duurzame huurappartementen in Haarlem

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-10-2023

De nieuwbouw van woongebouw LINK! van FARO Architecten is gereed. Het appartementencomplex is onderdeel van de nieuwe stadsentree voor Haarlem. Met de oplevering van deze ‘missing link’ door ontwikkelaar en bouwer HBB Groep is de Zuidstrook aan deze kant van de Schipholweg klaar.

Het zeslaagse woongebouw bevat 90 appartementen voor de middeldure huursector die de mogelijkheid creëren tot doorstroming uit de sociale woningen in de Slachthuisbuurt. Maaike Uttien, commercieel directeur ontwikkeling bij HBB Groep: ‘Met de ontwikkeling en bouw van LINK! draagt HBB Groep bij aan de ambitie van de gemeente Haarlem om meer huurwoningen in het middensegment te realiseren en doet dat bovendien met een bijzonder duurzaam gebouw.’

Technische duurzaamheid

De woningen worden gasloos gebouwd en het gebouw zal een zeer duurzaam karakter krijgen; duurzaamheidslabel ‘BREEAM Excellent’. Zo wordt het woongebouw verwarmd door een duurzame installatie met warmtepompen en drycoolers. Het systeem op het dak haalt energie uit de buitenlucht, die door warmtepompen wordt omgezet in warm water voor zowel de verwarming van alle appartementen als voor huishoudelijk gebruik.

Sociale duurzaamheid

Daarnaast is er veel aandacht voor de sociale duurzaamheid: het verbinden van bewoners met elkaar en met de buurt. In het hart van het gebouw heeft FARO Architecten bijvoorbeeld een atrium opgenomen waar de woningen vanaf galerijen ontsloten worden.

Verder wordt het aangrenzende stadspark door de gemeente Haarlem glooiend aangelegd tot aan het gebouw. Daarmee moet dat een ontmoetingsplek worden voor de bewoners van LINK! en de buurt. In het hart van het woongebouw is een grote vide met een groene binnentuin, die met de seizoenen ‘mee ademt’. Hierdoor is een sfeervolle ontmoetingsruimte gecreëerd voor de bewoners.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.