Realisatie Aeschbachquartier Aarau Zwitserland door KCAP Architects &Planners

Nieuws

Realisatie Aeschbachquartier Aarau Zwitserland door KCAP Architects &Planners

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-05-2019

KCAP Architects&Planners heeft het masterplan voor de wijk  “Aeschbachquartier” in Aarau, een stad met 22.000 inwoners tussen Zürich en Bern ontworpen en de meeste gebouwen gerealiseerd. Studio Vulkan heeft de buitenruimtes gepland en gebouwd.

Dynamische locatie

Het Aeschbachkwartier is een gemengde wijk voor wonen en werken op een centrale locatie. Door de schaalverandering binnen het project weet het te bemiddelen tussen de stedelijke dichtheid van het station en de kwetsbare, groene woonwijken. De diversiteit aan typologieën, architectonische ontwerpen en toepassingen genereert een dynamische locatie voor een grote diversiteit aan bewoners en bezoekers van de stad Aarau.

Prominente toren

Een prominente toren markeert de ingang van de wijk en van de Aeschbachpromenade die tussen stedelijke commerciële en residentiële gebouwen naar het centrale Oehlerpark leidt. Langs de Aeschbachpromenade ligt de historische Aeschbachhalle, die gerestaureerd is als iconisch buurtcentrum en evenementenlocatie en geflankeerd wordt door studio’s en stedelijke lofts. Het Oehlerpark fungeert als scharnier naar de pure woongebieden van het project, die met stadsvilla’s en rijtjeshuizen als overgang naar de bestaande wijken dienen.

Stadsvilla’s

Het project is gerealiseerd door vastgoedontwikkelaar Mobimo. Alle buitenruimten zijn ontworpen door Studio Vulkan landschapsarchitecten. De architectonische opgaven zijn toegewezen aan drie verschillende bureaus om de diversiteit van de wijk te waarborgen. Schneider & Schneider Architekten hebben de symbolische GastroSocial Toren met het aangrenzende commerciële gebouw en vier stadsvilla’s bij het park ontworpen en gerealiseerd. De vier stadsvilla’s aan het park van Schneider & Schneider Architekten en de stadshuizen van KCAP zijn gepland met b+p baurealisation. In nauwe samenwerking met Caretta & Gitz AG zijn Gmür & Geschwentner Architekten verantwoordelijk voor twee woon- en bedrijfsgebouwen in de stedelijke kern. De grote stadshuizen bij het park en de renovatie en uitbreiding van de iconische Aeschbachhalle werden door KCAP en Fanzun AG in samenwerking met uno Partner gepland en gerealiseerd.

Diversiteit van de woonwijk

De diversiteit van de wijk kon alleen worden bereikt door de complexe constellatie van architecten en planners die erin slaagden een evenwicht te creëren tussen diversiteit en samenhang in het stedenbouwkundige proces onder leiding van KCAP en Studio Vulkan.

Fotografie: © Beat Schweizer, illustratie © KCAP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.