CPO van 3 rijwoningen in Lent door 8A Architecten

Nieuws

CPO van 3 rijwoningen in Lent door 8A Architecten

Door: Petra Starink | 30-08-2021

In Lent bij Nijmegen heeft 8A Architecten drie rijwoningen gebouwd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De rijwoningen van 5,7×10,5m zijn aan de buitenkant nagenoeg identiek, alleen de raamindelingen verschillen vanwege de drie verschillende op maat ontworpen indelingen van de woningen. De linker woning heeft een indeling met rechte steektrap die dwars in de woning is geplaatst, de middelste woning heeft een indeling met een spiltrap en de rechter woning heeft een indeling met een trap die tegen de bouwmuur is geplaatst.

Woningen met veel daglicht

De woningen hebben veel glas waardoor veel daglicht binnenvalt en een breed uitzicht ontstaat naar buiten. Het glas is verdiepingshoog en is doorgevoerd tot in de entree om de begane grond te verbindingen met de voortuinen en de straat. Het bankje naast de voordeur versterkt dit idee. Deze nodigt de bewoners uit om op een mooie zomerse dag in de voortuin te gaan zitten met een drankje en brengt op deze manier de bewoners in de straat meer met elkaar in contact.

Loggia’s en Franse balkons

In de voorgevels zijn loggia’s (inpandige balkons) en in de achtergevels Franse balkons opgenomen door de grote raampartijen terug te leggen en de gevel schuin mee te laten lopen. Hierdoor ontstaat een panoramisch uitzicht en tegelijkertijd beschutting tegen de regen en het directe zonlicht in de zomer. Door de grote raampartijen is het tegelijkertijd mogelijk om met één kozijn alle ruimten te voorzien van daglicht en frisse lucht van buiten, inclusief de badkamers.

Gevels voorzien van Douglas houten delen

De gevels zijn gedetailleerd en voorzien van vergrijst Douglas houten delen die als losse planken zijn gemonteerd. Dit geeft de woning een verfijnde natuurlijke uitstraling en geeft het hout tegelijkertijd voldoende ruimte om te drogen na een regenbui voor een lange levensduur. De houten delen zijn doorgevoerd in de balustrades van de loggia’s en Franse balkons door om en om delen weg te laten. De uitlijning van de houten delen zijn per verdieping zorgvuldig ontworpen, waardoor de drie verdiepingen duidelijk in de gevel zijn te lezen. Tegelijkertijd is de maximaal te leveren lengte van het hout integraal mee-ontworpen met de gevel. De mat zwart aluminium schuifpuien vormen een sterk contrast met het hout, zowel in materiaal als in kleur, en bieden vanuit de slaapkamers een ruime toegang tot de loggia’s en Franse balkons.

Plant je vlag

De gemeente Nijmegen koos met het bouwproject ‘Plant je vlag’ voor nieuwe vormen van wonen en werken. De gemeente stelde grond voor circa 200 zelfbouw kavels beschikbaar, waarop toekomstige bewoners hun woondroom mochten verwezenlijken.

Projectgegevens

Opdrachtgever: particulier

Locatie
Immanuel Kantstraat 51, 53, 55
6663 CH Nijmegen (Lent)

Programma
 3 zelfbouw rijwoningen
 3 bouwlagen per woning
 5,7 x 10,5 x 9,0m (b x d x h) per woning
 180 m2 bvo per woning

Projectarchitect: Robert Uijttewaal

Bouwkundig projectleider: Pascal Tetteroo

Fotografie: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.