Rol van de architect in bestrijden klimaatcrisis

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Rol van de architect in bestrijden klimaatcrisis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-01-2023

In 2023 nodigt ArchitectuurCentrum Nijmegen (interieur)architecten, kunstenaars en wetenschappers uit om te reflecteren op het thema ‘vorm volgt klimaat’. Want: in hoeverre moet klimaatbestendigheid bepalend zijn voor architectuur? De Nijmeegse architect Daan Bruggink trapt de reeks af.

Bruggink stelt dat architectuur een grote, zo niet sturende, rol kan spelen in de grootste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd: de wereldwijde klimaatcrisis en verdwijnen van de biodiversiteit. In zijn college vertelt hij hoe de architectuur van zijn bureau ORGA architect de verbinding met de natuur herstelt met biofilische, regeneratieve gebouwen.

Over Daan Bruggink

Daan Bruggink studeerde in 2003 af als architect aan TU Delft en richtte aansluitend ORGA architect op. Zijn architectuur wordt gekenmerkt door organische vormen, het gebruik van biobased materialen, technieken gebaseerd op oplossingen uit de natuur en het toepassen van zogenaamde biofilische ontwerpprincipes.

Biofilisch

In een biofilische omgeving wordt de natuurlijke intuïtie van mensen geactiveerd door onder meer veel daglicht en (uitzicht op) de natuur. Hun innerlijk, genetisch instinct op natuurlijke aspecten maakt hen alerter, meer op hun gemak, ervaren minder stress en functioneren beter. Hiermee zijn biofilische bouwprincipes op ieder gebouw van toepassing. Van kantoor en school tot medisch centrum en woning.

Praktisch

Tijd: 20:00 – 21:15 uur
Locatie: LUX, Nijmegen
Tickets: €7,50 | studenten, sponsoren gratis

Agenda ACN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.