Aanleg groen dak op het American Book Center

Aanleg groen dak op het American Book Center

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-04-2010

Op woensdag 21 april legden De Dakdokters in opdracht van het American Book Center (ABC) en de Protestantse Diaconie Amsterdam een groen dak op het ABC. Het dak werd binnen een paar uur getransformeerd tot een groene oase midden in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een sedumdak met duurzame lage beplanting. De aanleg van het groene dak wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, die sinds 1 maart 2010 een subsidie ter beschikking heeft gesteld om de daken in de stad te vergroenen. Het groene dak van het American Book Center is het eerste van vele projecten die met deze subsidie gerealiseerd zullen worden.

Het gebouw
Het gebouw van het ABC is eigendom van de Protestantse Diaconie en wordt gehuurd door het ABC. Het pand is ruim 150 jaar oud en staat bekend onder de naam ‘eensgezindheid’. In dit geval hebben huurder, verhuurder, uitvoerende partij en gemeente alle hindernissen overwonnen om eensgezind een bijdrage te leveren aan een groener Amsterdam. Het interieur is in 2007 naar ontwerp van ADP Architecten verbouwd voor de boekhandel.

Het groene dak
De voordelen van groene daken zijn inmiddels algemeen erkend. Op grote schaal zal de druk op het rioolstelsel worden verlaagd doordat groene daken het water langer vasthouden. Fijnstof en andere giftige stoffen worden door groene daken uit de lucht gefilterd. Groene daken zorgen voor een toename van de biodiversiteit in de stad. Op kleine schaal hebben groene daken vele voordelen voor de gebruiker.

De levensduur van het dak wordt verdubbeld, hetgeen leidt tot een flinke kostenbesparing. De isolatiewaarde van het dak wordt verbeterd met een lagere energierekening als resultaat. Een groen dak dempt de geluiden van de drukke stad. Daarnaast is een groen dak natuurlijk prettig om naar te kijken, voor de bewoner zelf, maar ook voor de omwonenden.

Bezoekadres American Book Center: Spui 12 Amsterdam

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.