Abe Bonnema prijs voor Marjolein van Eig

Nieuws

Abe Bonnema prijs voor Marjolein van Eig

Door: Petra Starink | 17-11-2014

Marjolein van Eig heeft met ‘De Koepel op de Overplaats’ in Heemstede de Abe Bonnema prijs 2014 gewonnen. Deze prijs is bestemd voor architecten onder de 40 jaar en wordt  elke twee jaar uitgereikt. Via deze prijs wordt het gedachtegoed van de architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De winnares ontvangt 10.000 euro.

Volgens de jury is de ‘Koepel op de Overplaats’ van Marjolein van Eig een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit , die toekomstige generaties inspireert. De winnende inzending wordt door de jury opgevat als een herinterpretatie van een 18de eeuws landschapselement binnen een volstrekt ander tijdsgewricht. Grote waardering heeft de jury voor de wijze waarop de architect deze op het eerste gezicht relatief ongecompliceerde opdracht heeft uitgevoerd. Aspecten als schoonheid, zeggingskracht, actualiteitswaarde en gelaagdheid komen terug in dit ontwerp.

Monumentale waarde

Marjolein van Eig, voorheen werkzaam bij Inbo maar inmiddels zelfstandig onder de naam BureauVanEig heeft een monumentaal object neergezet. De koepel is de uitkomst van een grondige interesse en studie. Het koepeltje is traditioneel geconstrueerd en vergt geen intensief onderhoud. Het koepeltje is een achthoekige bakstenen sculptuur, opgetrokken uit gerecyclede IJsselsteentjes. Het koepeltje is een object met in potentie monumentale waarde, omdat het met minimale – maar voor dde bouwkunst essentiële – middelen een ingreep realiseert diee behalve een ‘klassiek’ bouwwerk ook een hernieuwde beleving van het omringende landschap oplevert, aldus de jury. De jury werd gevormd door Frans Evers (voorzitter), Bastiaan Jongerius, Nynke Rixt Jukema, Marijke Martin, Sabien de Kleijn en Koen van Velsen.

Hoge kwaliteit en bouwkunstige ambitie

De twee andere genomineerden, het Multifunctionele zwembad en clubaccomodatie de Geusselt in Maastricht van Slangen+Koenis architecten en ‘Een blok tot leven’ in Rotterdam door ScheurwatervandenHoven & Antonia Reif Architectuur getuigen volgens de jury van hoge kwaliteit en bouwkunstige ambitie.

Kijk voor het hele juryrapport op www.abbebonnemaprijs.nl

Fotografie: Allard van den Hoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.