ABT wint tweede prijs bij ontwerpcompetitie

ABT wint tweede prijs bij ontwerpcompetitie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-06-2010

ABT constructie heeft samen met de GelukTreurniet Architecten, ArchitectenConsort, DWA installatie- en energieadvies en Ethiopische bureau SB Consults deelgenomen aan een internationale ontwerpcompetitie voor de nieuwbouw van het hoofdkantoor van de Commercial Bank of Ethiopia (CBE) in Addis Ababa.

Uit de 21 inzendingen werd dit ontwerp met de tweede prijs bekroond.

De CBE heeft in overeenstemming met de regels van de International Union of Architects (UIA) en de Association of Ethiopian Architects (AES) de competitie uitgeschreven. Het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor moet de status als internationale toonaangevende bank bevestigen, een bijdrage leveren aan de skyline van het Central Business District van de Ethiopische hoofdstad en het eerste Green Building van Afrika worden.

In het Nederlands ontwerp zijn diverse publieksfuncties ondergebracht in een attractief, openbaar en toegankelijk plintgebouw dat qua schaal en hoogte aansluit op de bebouwing in de directe omgeving. De drie laagse parkeergarage vindt ondergronds plaats. De toren bestaat uit 41 verdiepingen en is 165 meter hoog. De toren is ontworpen als een lobvormig gebouw met verschillende toppen. Bij het ontwerp is aandacht besteed aan diverse milieu- en energieaspecten. Een specifiek klimaatkenmerk van Addis Ababa is dat deze hoofdstad 2000 meter boven de zeespiegel ligt en daar hebben de Nederlandse ontwerpers optimaal op ingespeeld. Door middel van een betonkernactivering kan de koele nachtlucht in de vloeren opgeslagen worden en kan het overdag als koeling gebruikt worden. Hierdoor is er nagenoeg geen aanvullende koeling nodig.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.