Actiecomité wil nieuwe ronde architectenselectie

Actiecomité wil nieuwe ronde architectenselectie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-03-2009

Het actiecomité ‘Handhaving twee gemeentehuizen’ in de Achterhoekse gemeente Oost Gelre heeft in een open brief aan de gemeenteraad van gevraagd om een nieuwe tweede selectieronde voor architecten voor de nieuwbouw in Lichtenvoorde. Van 24 kandidaten bij een Europese aanbesteding had het gemeentebestuur er vijf geselecteerd, maar hierbij is niemand uit de eigen regio.

Volgens het comité moeten ook in de eigen regio zeker architecten zijn, die de vereiste kwaliteit kunnen leveren. De Groenlose werkgroep pleit ervoor de regels voor aanbesteding minder rigide toe te passen.

Versterken economisch draagvlak
In de open brief wijst het actiecomité erop niet een vals protectionisme te beogen. Het gaat er de briefschrijvers ook niet om architecten van buiten de regio uit te sluiten, alleen om de Achterhoekse architecten alsnog serieus de kans te geven in een tweede selectieronde.

Volgens werkgroeplid Theo Huijskes hebben inwoners de plicht alert te zijn op het bieden van gelegenheid aan bedrijven uit de regio, zeker in tijden van economische teruggang. “Op die manier dragen we bij aan het versterken van het economisch draagvlak in het gebied.” Voorzitter Ben Verheij van het comité verwijst ook naar de bijeenkomst van 7 februari in Ulft, waar 250 mensen uit het regionale bedrijfsleven plannen bespraken om het hoofd te bieden aan de kredietcrisis.

Spelregels
Wethouder Karel Bonsen: “Natuurlijk zit er in de Achterhoek ook veel expertise en kunde. Maar ook in dit traject moeten we de spelregels volgen. De overgebleven vijf partijen scoorden het beste op de criteria uit de selectieleidraad.”

De geselecteerde architecten stellen onder andere een planvisie op. Die zullen ze medio april presenteren aan een selectiecommissie. De uitgekozen architect zal vervolgens een ontwerp van het nieuwe gemeentehuis maken. Over dit ontwerp zal uiteindelijk de gemeenteraad een besluit nemen.

Het streven is om het nieuwe gemeentehuis in 2011 op te leveren. Bonsen: “Er komt ook weer een Europese aanbesteding voor selectie van de aannemer. Ik hoop dat ook veel Achterhoekse bedrijven, al dan niet vanuit een samenwerkingsverband, hierop inschrijven.”

Bron: De Gelderlander

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.