Activiteiten rondom Lieven de Key penning

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Activiteiten rondom Lieven de Key penning

Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-10-2022

Dit jaar wordt voor de dertiende keer de Lieven de Key Penning uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (plm. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. Tot en met 20 oktober kan er gestemd worden en rondom de prijs zijn diverse activiteiten georganiseerd.

Fietstocht

Ten eerste wordt er op vrijdagmiddag 11 november door het ABC een fietstocht georganiseerd langs de genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning. De penning wordt jaarlijks door de gemeente Haarlem uitgereikt aan een persoon of organisatie die in de afgelopen drie jaar het beste project heeft gerealiseerd op het gebied van ‘monumentenzorg & erfgoed’, ‘architectuur’ of ‘stedenbouw & ruimtelijke ordening’. Het thema voor de prijs is dit jaar monumentenzorg & erfgoed. De fietsexcursie start bij het ABC en zal daar ook eindigen. De tocht gaat langs zes projecten, waarbij zoveel mogelijk de architect, de eigenaar of een andere direct betrokkene een toelichting geeft. De fietstocht eindigt bij het ABC, waar de overige projecten worden gepresenteerd.

  • Datum: vrijdagmiddag 11 november 2022
  • Start: 13:30 uur vanuit het ABC Architectuurcentrum
  • Duur fietstocht: circa 2 uur
  • Deelname: € 7,50 (€ 5,00 voor Museumkaart, Haarlempas, ABC-vriendenpas)
  • Reserveren voor de fietstocht

Discussieavond

Verder organiseren de gemeente Haarlem, stadsarchitect Willem Hein Schenk en het ABC i.s.m. Hendrick de Keyser Monumenten op woensdagavond 16 november in het Hodshon Huis een discussieavond over De Erfgoedparadox. Onderwerp van gesprek is de tegenstelling tussen het grote belang dat aan erfgoed wordt toegekend en de kleine rol die erfgoed speelt als het er echt op aankomt.

Sprekers zijn onder anderen: Jan Peter Wingender (architect Office Winhov), Marie-Thérèse van Thoor (architectuurhistoricus TU Delft), en onder voorbehoud Roos van Oss (restauratie-architect HdKM) en Maya Bergman (MeijerBergman Erfgoed Groep). Inleider is filosoof Ad Verbrugge. Hij is tevens de moderator van deze avond.

Stemmen op de Lieven de Key Penning

Van 8 oktober tot en met zondag 20 november kan op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én in het ABC worden gestemd op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2022. Op dinsdag 22 november wordt tijdens een feestelijke avond op een bijzondere locatie in Haarlem bekend welk project de vakjury heeft gekozen tot winnaar én welk project de Publieksprijs krijgt.

Voorafgaand aan de bekendmakingen wordt dan ook de Lieven de Key Lezing gehouden. Dit jaar spreekt Ninke Happel (Happel Cornelisse Verhoeven Architecten) die uit. Zij vertelt dan over de wijze waarop haar bureau omgaat met erfgoed bij verbouwingen van onder meer monumenten als stadhuis Groningen en Lakenhal Leiden.

Genomineerden lieven de Key Penning 2022 (willekeurige volgorde):

Koepel Bellevue (Annefloor Schlotter/Ruth Jongsma); Tuinwijk Zuid (Archivolt Architecten); Woningen Braillelaan (HP architecten); Noord-Hollands Archief (Joop Slangen architecten / Martin Busker); Pieter Teylershuis (TPAHG architecten); Gonnetstraat (HER architecten); De Koepel (Architectenbureau J. van Stigt); Museum van de Geest (Verlaan & Bouwstra Architecten); Meterhuiscomplex (KOW architecten / Max van Aerschot architect urbanist); Bavodorp (Loco Motief).

Stemmen op de Lieven de Key Penning

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.