Architecten Museum De Lakenhal winnaar Abe Bonnema Prijs 2019

Actualiteiten

Architecten Museum De Lakenhal winnaar Abe Bonnema Prijs 2019

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-12-2019

Happel Cornelisse Verhoeven heeft de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019 gewonnen voor de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal in Leiden. Zij ontvangen hiervoor een bedrag van 50.000 euro, de grootste prijs in Nederland voor architecten. In het Fries Museum te Leeuwarden is van 3 december 2019 tot en met 12 januari 2020 de tentoonstelling te zien met alle inzendingen.

Ninke Happel (1978), Floris Cornelisse (1978) en Paul Verhoeven (1972) brachten een nieuwe ordening aan in een complex ensemble van historische monumenten uit diverse periodes en vulden dat aan met een karakteristiek eigentijds gebouw. Op sublieme wijze heeft de hybride museumcollectie een nieuwe plek gekregen, waarbij de Lakenhal als historisch monument de achtergrond voor de kunstcollectie vormt, maar tegelijkertijd ook zelf als collectiestuk op de voorgrond treedt. ‘Het resultaat is van een niveau dat je in Europa soms tegenkomt, maar in Nederland zelden ziet,’ aldus juryvoorzitter Josja van der Veer.

Veranderende wereld

De jury signaleert in algemene zin dat de veranderende wereld ook de architectuurdiscipline raakt; ontwerpopdrachten kennen vaak (extreme) veiligheidseisen, maken deel uit van complexe contracten of er is sprake van een nog anonieme gebruiker. Weinig projecten kennen een normale gang van zaken; de bouw kan zomaar worden stilgelegd vanwege stikstofregels of vanwege een tweet met nepnieuws. Duurzaamheidseisen vormen bij aanbestedingen steeds vaker het belangrijkste selectiecriterium. De betekenis van architectuur is veranderd.

Overige nominaties

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019 waren vier architecten genomineerd. Oliver Thill ontwikkelde een nieuwe typologie voor woningbouw in het Spijkerkwartier in Arnhem, Kees Kaan voegt met een stoer universiteitsgebouw vernieuwend repertoire toe aan de Tilburgse campus en Joost Vos toont aan dat een datacenter langs de Amsterdamse A10 van een opmerkelijke elegante schoonheid kan zijn. De jury noemt de vernieuwing van Museum De Lakenhal een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit die toekomstige generaties inspireert. De jury stond onder leiding van Josja van der Veer en bestond verder uit Saskia Bak, Petra Brouwer en drie eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs: Dick van Wageningen (in 2015), Michiel Riedijk (in 2017) en Jan Nauta (in 2018).

Bekijk hier het volledige juryrapport.

Kirsten Hannema schreef voor ArchitectuurNL een artikel over de Lakenhal

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.