Expositie Hergebruik Haarlemse gebouwen

Actualiteiten, Nieuws

Expositie Hergebruik Haarlemse gebouwen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-12-2022

Van 18 december 2022 tot en met 12 maart 2023 toont het ABC Architectuurcentrum een verscheidenheid aan Haarlemse gebouwen die één ding met elkaar gemeen hebben: ze hebben allemaal een andere functie gekregen dan waarvoor zij oorspronkelijk ontworpen en gebouwd waren. Onder de titel ‘Overnieuw’ wordt de schijnwerper gezet op het hergebruik van gebouwen.

De expositie laat zien welke voorbeelden van hergebruik er in Haarlem te vinden zijn. Zo zijn er grote, spectaculaire maar ook kleine onopvallende voorbeelden. Denk aan de recent getransformeerde gevangenis De Koepel, maar ook aan honderden voormalige winkelpanden die vaak een nieuw leven hebben gekregen als woning.

Transformatie

Wanneer een kantoor, school, ziekenhuis, kerk, fabriek zijn functie verliest, staan er eigenlijk twee wegen open: slopen of hergebruiken. De verspilling van grondstoffen, de aanzienlijke schade aan het klimaat en het verlies van identiteit bij sloop en nieuwbouw resulteert dikwijls tot hergebruik. Dat is goed te zien bij onder meer kerken en scholen die regelmatig worden omgevormd. Kerken en scholen zijn daarbij in buurten en wijken dikwijls belangrijke ontmoetingsplaatsen. Als deze gebouwen hun functie verliezen, hebben de gebouwen door hun ligging vaak de potentie omgevormd te worden tot nieuwe sociale brandpunten in de buurt.

Expositie

OVERNIEUW gaat bekende en minder bekende voorbeelden van Haarlems hergebruik laten zien. Vanzelfsprekend ontwikkelt het ABC ook weer en uitgebreid zogenoemd randprogramma bij de expositie. Zo zullen er rondleidingen en fietstochten georganiseerd worden maar ook discussiebijeenkomsten over vragen als ‘Heeft hergebruik per definitie de voorkeur boven nieuwbouw?’ of ‘Moet hergebruik in eerste instantie altijd onderzocht worden?’

De expositie OVERNIEUW wordt op zaterdagmiddag 17 december om 16.00 uur geopend door Jacqueline van der Sande, voorzitter Stichting Panopticon, de initiatiefnemer en opdrachtgever transformatie De Koepel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.