Nieuwe bouwwet wankelt

Actualiteiten

Nieuwe bouwwet wankelt

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-04-2019

Op 23 april jl. was in de Eerste Kamer het laatste debat over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Twee jaren geleden is de stemming aangehouden, omdat het CDA twijfelde. Uit het nieuwe debat volgt dat het CDA nog steeds twijfelt. Het blijft daarom spannend of de Eerste Kamer het wetsvoorstel op 14 mei 2019 aanneemt of verwerpt.

Wat houdt het nieuwe wetsvoorstel in?

Dit wetsvoorstel verzwaart de aansprakelijkheid en waarschuwingsplicht van de aannemer. Ook regelt het wetsvoorstel een gedeeltelijke privatisering van het gemeentelijke bouwtoezicht: het stelsel van kwaliteitsborging.

In het stelsel van kwaliteitsborging toetst de gemeente niet meer vooraf of het papieren bouwplan aan de bouwtechnische voorschriften voldoet. In de plaats daarvan houdt een private kwaliteitsborger tijdens de bouw toezicht. Hij dient te verklaren of het gerealiseerde bouwwerk aan de bouwtechnische voorschriften voldoet. Zonder positieve verklaring mag het bouwwerk niet in gebruik worden genomen. De gemeente behoudt overigens wel haar handhavingsbevoegdheden.

Minister Ollongren heeft met de VNG een bestuursakkoord gesloten onder welke omstandigheden het stelsel van kwaliteitsborging daadwerkelijk wordt ingevoerd. Invoering vindt alleen plaats als nieuwe pilots positieve resultaten hebben.

De architect als kwaliteitsborger?

Het civielrechtelijke deel van het wetsvoorstel raakt de aannemer en niet de architect. Wel kan het publiekrechtelijke deel van het wetsvoorstel architecten raken. De kwaliteitsborger moet onafhankelijk zijn van de andere bouwpartijen in het bouwproject. De architect kan voor een bouwproject dus niet tevens kwaliteitsborger zijn. Wel kan een architectenbureau enkel en alleen in de hoedanigheid van kwaliteitsborger bij een bouwproject betrokken zijn. Interessant is of een architectenbureau dat “chinese walls” heeft tussen de architecten en de kwaliteitsborgers in beide hoedanigheden bij één bouwproject kan worden betrokken. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal daarover duidelijkheid moeten worden gegeven in het Besluit bouwwerken leefomgeving (de opvolger van het Bouwbesluit 2012).

Stemming op 14 mei

Nu het CDA vermoedelijk tegen het wetsvoorstel gaat stemmen, ligt een nieuwe sleutelrol bij GroenLinks. Minister Ollongren heeft GroenLinks op 10 mei a.s. een brief beloofd, waarin staat onder welke omstandigheden zij het stelsel van kwaliteitsborging invoert. Mogelijk stemt GroenLinks alsnog voor. De verwachting is dat in ieder geval de VVD, D66 en PvdA voor stemmen. De uitkomst blijft onzeker.

Tekst: mr. dr. ing. Peter de Haan, advocaat bij Asselbergs en Klinkhamer Advocaten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.