Push: Documentaire over huisvesting in grote steden

Actualiteiten

Push: Documentaire over huisvesting in grote steden

Door: Petra Starink | 02-06-2020

Op woensdag 10 juni 2020 zendt de VPRO in de serie 2Doc de documentaire ‘Push’ uit over gentrificatie in grote steden. De oorspronkelijke bewoners worden verdreven uit hun stad, omdat de prijzen van de woningen omhoog schieten. Komt dat door de nieuwe, rijke bewoners of is er iets anders aan de hand? Filmmaker Fredrik Gertten (Bananas!Bikes vs Cars) volgt in deze documentaire Leilani Farha die voor de VN internationaal onderzoek doet naar huisvesting.

Grote steden

In grote steden overal in de wereld gebeurt hetzelfde: huizenprijzen schieten omhoog, maar de lonen van de bewoners niet. Wat zit daar achter? Veel grote steden hebben identieke problemen. Farha gaat naar locaties in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea. Hier wordt in wijken waar voorheen niemand wilde wonen de huur verdriedubbeld, waardoor de oorspronkelijke wijkbewoners moeten verhuizen.

Londen. Foto: Sasha Snow

Betere regelgeving

Een stadscentrum is meer dan alleen een toplocatie voor mensen met geld. Een wijk heeft een ziel die verdwijnt wanneer oorspronkelijke bewoners massaal verdwijnen. In verschillende steden willen stadsbewoners een betere regelgeving. Misschien is dan het tij nog te keren. Misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig. De uitzending Push is te zien op 10 juni om 22.55 bij NPO 2.

Leilani in Barcelona. Foto: Janice dAvila

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.