Reconstructie industriële loods

Actualiteiten, Nieuws, project in context

Reconstructie industriële loods

Door: Marjolein de Wit - Blok | 13-07-2022

In opdracht van Amvest, ontwierp LEVS architecten ‘De Loods’. Een reconstructie van een bestaande industriële loods en een ode aan het industriële verleden van het Cruquiuseiland. Het betreft bovendien de laatste van drie projecten in de binnenbocht waartoe ook De Bocht en 2Peer behoren. De Loods werd onlangs opgeleverd en is nu bewoond.

Halverwege de gebogen Cruquiusweg werd de karakteristieke loods in 1959 als magazijn gebouwd en tot medio 2015 door afvalbedrijf Remepa gebruikt. Net als de naastgelegen gebouwen van de Insulinde oliefabriek en de voormalige Sigma verffabriek, getuigde deze loods van het rijke industriële verleden van het gebied. Daarom werd het gebouw op gemeentelijke spelregelkaart Cruquiuseiland als ‘behoudenswaardig’ aangeduid.

Karakteristieke elementen

Het meest typerende van het gebouw is de contour met een hoofdbeuk en puntdak en aan weerszijden twee lagere zijbeuken. De constructie van stalen spanten met de vakwerkliggers, de bakstenen buitengevels en de lichtstraten zijn de karakteristieke elementen. Gezien de grondvervuiling met asbest is behoud niet mogelijk en werd het besluit genomen de loods te reconstrueren.

Woningen

Het ontwerp voor de reconstructie is gemaakt door LEVS architecten. Het gebouw biedt ruimte aan acht bijzondere loftwoningen van 140 tot 200 m². Het parkeren zit verstopt in de kern. Daaroverheen lopen de woningen trapsgewijs omhoog naar een patio in de nok.

Binnenin benadrukken de hergebruikte, originele stalen spanten de ruimtelijkheid en geschiedenis van het gebouw. Buiten dragen de opvallende rode en blauwe schuifdeuren ertoe bij dat de Loods een niet te missen, vrolijke aanwezigheid in het hart van het eiland is.

Bewoners zijn nog aan het afbouwen, maar het gebouw is definitief tot leven gekomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.