Restauratie muurschildering Keith Haring

Restauratie muurschildering Keith Haring

Actualiteiten
Door: Petra Starink | 31-08-2020

De restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het terrein van het Food Center Amsterdam aan de Jan van Galenstraat is van start gegaan Het karwei gaat 6 weken duren. De muurschildering van Harings is het op één na grootste nog bestaande werk in de openbare ruimte in Europa. Na de restauratie zal een coating de muurschildering beschermen tegen weersinvloeden zodat het kunstwerk bewaard blijft voor de de toekomst.

Restauratie muurschildering Keith Haring

Kunstenaar Keith Haring

De Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990) begon in 1980 met het tekenen op lege reclameborden in de metro van New York. De thema’s in zijn werk zoals aids, oorlog en racisme zijn actueel gebleven.

Muurschildering Fabeldier

Keith Haring trok in 1986 bij zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam met jonge graffitikunstenaars de stad in en schilderde vanaf een hoogwerker in één beweging een reusachtig fabeldier op de muur van het toenmalige museumdepot  van het Stedelijk Museum. Het was zijn geschenk aan de inwoners van de stad. Het gebouw fungeert tegenwoordig als Koelhuis van het Food Center Amsterdam.

Vochtproblemen aan schil van gebouw

Vanwege vochtproblemen aan de schil van het gebouw, werd in 1994 een metalen scherm voor de gevel geplaatst, waardoor het kunstwerk uit het zicht verdween. In 2018 werd het metalen scherm weggehaald. De muurschildering bleek in een redelijke staat. Experts stelden echter vast dat restauratie noodzakelijk was.

Restauratie

De ontwikkelaars Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed, de gemeente Amsterdam en de Keith Haring Foundation delen de kosten van de restauratie.

Foto: Hanna Hachula. Artwork © Keith Haring

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.