Veranderingen in landschap en steden in Ondersteboven

Actualiteiten

Veranderingen in landschap en steden in Ondersteboven

Door: Petra Starink | 19-04-2016

Op zaterdag 23 april gaat de tv-serie Ondersteboven – Nederland in de jaren 60, van NTR en VPRO over de grote veranderingen in het landschap en steden. Kees van Kooten leidt deze aflevering vanuit zijn werkkamer en geeft een frisse blik op deze roerige periode.

Nederland ondergaat in de jaren 60 een uiterlijke metamorfose. Er komen nieuwe snelwegen dor het land en moderne woon en winkelkolossen worden uit de grond gestampt. Het boerenbedrijf ontkomt niet aan schaalvergroting. Planologen, architecten en stedenbouwkundigen weten het zeker: Nederland is maakbaar. Niet helemaal want de mondige burger staat op.

Ruimen van stadswijken

In deze aflevering aandacht voor het verzet tegen het dempen van de Rotte en het ruimen van stadswijken in Rotterdam. De drijvende kracht hierachter was Corrie Ulenberg. De actie Rotte-tracé NEE kreeg gaandeweg steeds meer bijval en veranderde het denken over stedelijke vernieuwing. Drie Delftse studenten, Jan Fransen, Henk Tetteroo en Pieter van Vemde, begonnen in de jaren 60 een andere strijd: die tegen de aanleg van de A4.

Landschapsarchitect Han Lörzing

Landschapsarchitect Han Lörzing belicht het denken in die tijd aan de hand van het voorbeeld van Utrecht en Hoog Catharijne. Lörzing gaat terug naar Utrecht en vertelt over wat er wel en wat er niet uit is gekomen van de grote ambities. In Alblasserwaard kreeg Piet Brouwer te maken met de grote vernieuwingen in de agrarische bedrijfsvoering toen hij het boerenbedrijf van zijn vader overnam. De grootste verandering was de ruilverkaveling.

Uitzending Ondersteboven-Nederland in de jaren 60
zaterdag 13 april, 20.30 uur, NPO 2.

Beeld: NTR Communicatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.