Waterstoffabriek met positieve footprint

Actualiteiten, Nieuws

Waterstoffabriek met positieve footprint

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-01-2022

In opdracht van Shell ontwierp Kraaijvanger Architects uit Rotterdam één van de grootste waterstoffabrieken ter wereld: Holland Hydrogen 1. Het gebouw komt op de Tweede Maasvlakte en zal hier waterstof produceren door water – met behulp van windenergie – te splitsen in zuurstof en (groene) waterstof.

Omdat groene waterstof een onderscheidende rol gaat spelen in de energietransitie, richt Kraaijvanger zich met het ontwerp op een fabriek met een positieve footprint. Daarnaast moet het de aanwezige ecologie versterken. Het doel van de architect is om over 20 jaar terug te kijken en dit project dan kunnen beschouwen als een cruciaal project in de energietransitie.

Concept

De compacte fabriek is vormgegeven als ovalen ring. Hiermee ligt hij als bijzonder en aantrekkelijk object in het landschap. De hightech ovaal contrasteert met zijn natuurlijke groene omgeving eromheen en zijn beiden zowel mooi als schoon. Tevens is er maximaal gebruik gemaakt van circulaire materialen.

Kraaijvanger: “Met een groot team ingenieurs, ecologen en architecten werken we aan het realiseren van deze zeer duurzame ambities. Op dit moment werken we aan het definitief ontwerp waarin we precies onderzoeken hoe we alles stromen die door het complex gaan er straks ook schoon uitkomen. Techniek en natuur zullen hierin in symbiose samenwerken.”

Leren over waterstof

Naast de productie van waterstof is de fabriek er tevens op gericht om bezoekers alles te leren over groene waterstof en bouwen met een positieve footprint. Het is de bedoeling om deze informatie over te dragen door bezoekers over de ring te laten lopen.

Thema’s zijn onder andere: hoe zuiveren we de lucht en het water, hoe bieden we de juiste leefomgeving aan plat en dier en hoe wekken we zoveel mogelijk groene energie op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.