Woonark Weesperzijde woonboot van het jaar 2015

Woonark Weesperzijde woonboot van het jaar 2015

Actualiteiten
Door: Peter de Winter | 22-02-2016

In aanwezigheid van de genomineerde woonbootbewoners en hun architecten is vrijdag 19 februari woonark Weesperzijde van Dan Blazer uitgeroepen tot woonboot van het jaar 2015.  Het ontwerp is van +31 Architects uit Amsterdam. Woonark Jupiter van Birgit en Richard Jonkman en woonark Koophandel van Michael Schinkel waren de andere 2 genomineerden.

Bewoner Dan Blazer wilde een woonark met vanuit de woonkamer maximaal zicht op het water. Zo lang als de hagelwitte ark zelf is, is ook de glazen schuifpui die toegang biedt tot een net zo fors terras dat vrijwel naadloos aan de woonkamervloer verbonden is.
De jury was onder de indruk van de vrije plattegrond met slimme kastdeuren die dubbel dienst doen als slaapkamerdeur en details waaruit vakmanschap spreekt.

Zwevende trap

Elke ruimte is met een zorgvuldige vanzelfsprekendheid uitgevoerd. Een mooi voorbeeld daarvan is de zwevende trap, gemaakt van massieve scheepsstalen delen. Twee ramen boven de waterlijn zorgen dat het daglicht tot diep in het souterrain kan doordringen, zonder dat dat voor de bovenverdieping beperkingen oplevert. Eén plank van de houten kast blijkt een uittrekbare schuifwand die een derde slaapkamer creëert.

Slimme kastdeuren

Een ander mooi detail is de kastenwand waarlangs je loopt richting master bedroom. De eerste deur is geen kastdeur. Geopend vormt hij een deur die de ouderslaapkamer afsluit. De jury was onder de indruk van de vrij indeelbare begane grond met deze slimme kastdeuren en details waaruit vakmanschap spreekt. Woonark Weesperzijde biedt het meest complete pakket, een woonboot die van exterieur tot uitvoering voorbeeldig is en zich Woonboot van het jaar 2015 mag noemen.

Publieksprijs voor woonboot Jupiter

Behalve de juryprijs werd ook de publieksprijs uitgereikt door Noord Holland Leeft (onderdeel van RTV NH) aan de trotse eigenaren van woonboot Jupiter.  De verkiezing is mogelijk gemaakt door KSB pompen, Drijvend Wonen, Pilkington Benelux BV en Zeedesign.

Jury

De juryleden Bob Ronday (architect voor land en water) Mark van Ommen (waterprojectontwikkelaar), Ingeborg van Lieshout (copywriter architectuur/design en woonschipbewoner), Peter de Winter (hoofdredacteur ArchitectuurNL en Bouwwereld) en Renate Meijer (uitgever en hoofdredacteur VLOT), beoordeelde de ingezonden projecten  op de architectonische en waterwoonkwaliteit, vindingrijkheid en vakmanschap.

Waarom Woonboot van het jaar

Er zijn genoeg architectuurprijzen, maar geen een biedt een podium voor de woonboot. Het idee voor een dergelijke verkiezing kwam oorspronkelijk van architect Bob Ronday: “Het doel is het laten zien waar we in Nederland goed in zijn: bouwen op en in het water. Hopelijk leidt dit tot meer vraag naar waterwonen en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.”

Hoofdprijs

De hoofdprijs is een professionele fotoreportage van vier pagina’s in VLOT-magazine en een artikel in ArchitectuurNL. Ook mag de winnaar de doorgeef-trofee van de “VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar” een jaar aan boord een plaatsje bieden. De wisselbokaal bestaat uit een kikker (handvat om touw op vast te zetten) van een oude mijnenveger, gemonteerd op hout.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.