Zelfbouw Coendersbuurt Nieuw Delft

Zelfbouw Coendersbuurt Nieuw Delft

Actualiteiten
Door: Petra Starink | 01-03-2016

Coendersbuurt Nieuw DelftIn de Coendersbuurt in Nieuw Delft vindt 2 maart de officiële handeling plaats van de eerste (zelfbouw) woningen en appartementen. Het bouwinitiatief komt van de vereniging Bouwgroep Grachtenhuis Nieuw Delft die uit 5 zelfbouwers bestaat. Samen met architect Liesbeth Janson van Studio Huijgens bouwen zij appartementen in de vorm van een Grachtenhuis.

Vrijheid om huis te bouwen

In de Coendersbuurt komen ruim 100 nieuwe grondgebonden woningen en appartementen. De gemeente Delft heeft de wens uitgesproken om Nieuw Delft vraag gestuurd te ontwikkelen. In de afgelopen periode is deze ambitie voor de Coendersbuurt vertaald naar een concreet woonaanbod. Kopers krijgen veel vrijheid en ruimte om het huis te bouwen dat voldoet aan hun woonwensen. Meer dan 970 geïnteresseerden hebben een Woonprofiel ingevuld, wat inzicht gaf in de woonwensen. Naast de vraag waar en hoe mensen willen wonen, is ook gevraagd hoe mensen hun huis willen bouwen.

Particulier opdrachtgeverschap

Dit heeft geresulteerd in: unieke woningen volgens een drietal ontwikkelingsmogelijkheden:
– Particulier opdrachtgeverschap (PO): 37 zelfbouwers
– Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Twee bouwgroepen: 5 zelfbouwappartementen van architect Liesbeth Janson van Studio Huijgens en circa 9 superlofts van architect Mark Koehler.
– Projectmatig: 44 woningen en 7 appartementen in co-creatie met ontwikkelaar Ballast Nedam of ontwikkelcombinatie ERA Contour & Heijmans.

Ontwikkeling Nieuw Delft

De vraaggerichte aanpak werpt zijn vruchten af. Sinds de eerste kavelmarkt op 8 maart 2014 hebben zelfbouwers en zelfbouwgroepen, ontwerpers en architecten zich ingezet om een eigen en uniek gezicht aan de wijk te geven. Geen woning is hetzelfde

De ontwikkeling van Nieuw Delft 2025 ligt op koers. De trein rijdt nu ondergronds en het spoorviaduct heeft ruimte gemaakt voor een nieuw en verbindend stuk stad: Nieuw Delft. Een gebied ter grootte van 20 hectare waar  oud en nieuw, techniek en innovatie, nieuwe (inter)nationale allianties en ondernemerschap, wonen en werken samenkomen. Er komen circa 1.000 nieuwe woningen.  Een duurzaam ingericht gebied met een nieuw stadspark en de Nieuwe Gracht, als één van de verbindende schakels. Naar verwachting is deze eerste woonbuurt in Nieuw Delft in 2017 gereed.

Meer informatie: Grachtenhuis Nieuw Delft

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.