‘Afgepelde’ Vormenfabriek wint ontwerpmarathon

‘Afgepelde’ Vormenfabriek wint ontwerpmarathon

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-10-2009

Ontwerpteam ‘Mauce’ heeft de CAST Ontwerpmarathon gewonnen met zijn ontwerp voor de voormalige Vormenfabriek in Tilburg. Ze ‘pelden’ de fabriek af tot de constructie. Het plan ‘Inverse Vorm’ van Rolf Moors, Thijs Kieboom, Wilco Meenhorst en Joost Roefs wisten het best de opgave te beantwoorden binnen de gestelde randvoorwaarden.

“De conceptuele omkering van bebouwde en onbebouwde ruimte is sterk en maakt het een opvallend en innemend plan. Het afpellen van de fabriek tot de constructie, als een stadsarcheoloog, is niet alleen erg mooi het biedt ook een geloofwaardige en haalbare behoudvariant”, aldus de jury.

Eervolle vermelding
Naast een winnaar wees de jury, bestaande uit Marieke Moorman, Harm Tilman, Vera Yanovshtchinsky en Hans van Heeswijk, twee eervolle vermeldingen aan. Het ontwerp van team Kuiper Compagnons, bestaande uit Dennis Ezendam, Edyta Wisniewska, Kevin Welling en Evert Slootweg, creëert een ‘muur’ van woningen rond het bestaande gebouw. Hierover zegt de jury: “De uitwerking is dusdanig dat de mix van cultuur en wonen geloofwaardig is en het spel met verborgenheid en zichtbaarheid maakt het ontwerp spannend. Zo ontstaat een intiem en eigen gebied dat zich toch niet afzondert van de stad.”

Ook team Bo2, bestaande uit Niels Olivier, Marijn van den Dool, Bram van Ekeren en Ralphf van Gendt, kon rekenen op de waardering van de jury. “Conceptueel een zeer charmant plan. Door het op kolommen plaatsen en open werken van het grote volume blijft de fabriek zichtbaar aan de Hart van Brabantlaan, dat is spannend en sterk.”

(lees verder onder de foto)


Spoorzone
De ontwerpmarathon werd georganiseerd door het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) om inspirerende ideeën te verzamelen voor deze locatie in de Spoorzone van Tilburg een gesprek over de ontwikkeling van dit gebied op gang te brengen. Het team wint een stedentrip naar Manchester aangeboden door Bricx.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.